Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні буде новий Закон про мобілізацію

Кабінет Міністрів України зареєстрував у Верховній Раді України законопроект № 6564 від 8 червня 2017р. «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» розроблений Міністерством оборони України. Законопроект вже опублікований на сайті Верховної Ради України.
Фото з zn.ua.

Метою розроблення проекту Закону є удосконалення законодавства у сфері мобілізаційної підготовки та мобілізації України з урахуванням досвіду проведення часткової мобілізації в Україні.

Представлятиме проект Закону у Верховній Раді Міністр оборони Степан Полторак.

Проект Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» розроблено Міністерством оборони України для забезпечення виконання пункту Стратегічного оборонного бюлетеня, введеного в дію Указом Президента України від 6 червня 2016 року № 240/2016, щодо юридичного забезпечення імплементації оборонної реформи у сфері мобілізаційної підготовки та мобілізації.

Як сказано у пояснювальній записці, недосконалість законодавства у сфері мобілізаційної підготовки та мобілізації негативно вплинула на стан готовності держави до оборони.

З урахуванням досвіду проведення часткової мобілізації та виконання Збройними Силами України, іншими військовими формуваннями завдань із захисту суверенітету та територіальної цілісності України виникла необхідність внесення змін до законодавства у сфері мобілізаційної підготовки та мобілізації України, зокрема щодо:

- планування задоволення потреб оборони держави і захисту її території від можливої агресії, забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;

- повноважень Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади, інших державних органів, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, уповноваженого суб’єкта управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі;

- обов’язків підприємств, установ і організацій, а також громадян;

- основних функцій Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України як органів військового управління;

- надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та бронювання громадян на період мобілізації та на воєнний час.

Водночас у самому тексті Закону досить часто можна зустріти поняття «відкритої» та «прихованої» мобілізації та регулювання цих процесів.

Зокрема у тексті Закону зазначено: «Рішення про проведення відкритої мобілізації негайно оголошується через засоби масової інформації.

Рішення про проведення прихованої мобілізації доводиться до органів державної влади, інших державних органів, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, закритими каналами оповіщення».

Нагадаємо, що учора, 13 червня, секретар РНБО Олександр Турчинов заявив про потребу завершення антитерористичної операції та переходу до нового формату захисту країни від гібридної війни з Російською Федерацією.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ