Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

В Україні лише 11% закладів освіти мають належні укриття

За головування Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулась селекторна нарада з керівниками ОДА та ОВА стосовно ситуації з укриттями в закладах освіти напередодні старту нового навчального року в Україні. Співдоповіді щодо готовності захисних споруд у школах та вишах України на нараді озвучили міністр освіти Сергій Шкарлет та Голова ДСНС Сергій Крук.

Очільник Служби порятунку у своїй співдоповіді, зокрема, зауважив, що на початок поточного року захисні споруди цивільного захисту  забезпечували укриття не більше десятьом відсоткам населення країни.

«Однак після 24 лютого, наголосив Сергій Крук, -  всі ми опинилися у новій реальності, коли захисту потребує практично все населення України, у тому числі, й школярі та студентство». Тому, відповідно до доручення Прем’єр-міністра, в регіонах створено та діють комісії з оцінки будівель та споруд закладів освіти, які мають проаналізувати можливості їх використання для укриття. До складу таких комісій  входять і представники Служби. 

«Станом на сьогодні лише 11% закладів освіти мають власні захисні споруди цивільного захисту. Отже, основну частину учасників освітнього процесу планується захищати у найпростіших укриттях, - зауважив Голова ДСНС, додавши,  що з огляду на реалії,  до початку офлайн-навчання сьогодні готові лише  23% освітніх закладів країни».

Сергій Крук також підкреслив, що законодавством України відповідальність за організацію укриттів для населення покладається на місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування. 

Зі свого боку,  Службою порятунку розроблено і розміщено на її офіційному веб-сайті Рекомендації щодо організації укриття в закладах освіти,  Алгоритм дій місцевих органів влади та керівників закладів освіти щодо забезпечення укриття та Практичний посібник з цих питань.

Очільник Служби наголосив також на необхідності підвищити темпи підготовки закладів освіти та прискорити проведення комісійних обстежень будівель і споруд.

«Сприятиме цьому, - підкреслив Сергій Крук, - і рішення  Міносвіти та місцевих влад щодо того, які саме заклади освіти та на яких територіях планують працювати у звичному режимі, а які – дистанційно». Зокрема, це стосується Запорізької, Миколаївської, Харківської, Херсонської, Донецької, Луганської, частково – Сумської та Чернігівської областей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ