Рішення про створення Асоціації ягідників України ухвалили у Львові за «круглим столом», що відбувся 22 березня. Таке об’єднання повинно консолідувати виробників та переробників ягід для гармонійного розвитку ягідного сектору України. Про це повідомили в прес-службі ЛОДА.
Участь у круглому столі на тему «Сировинна база та переробка ягід в Західній Україні» взяли господарства зі Львівської, Закарпатської, Рівненської, Вінницької, Київської та Черкаської областей. Захід ініціював департамент агропромислового розвитку Львівської ОДА та Громадська спілка «Інноваційне фермерство і кооперація».
«Особливо актуальним круглий стіл був для Львівських господарств, адже одною зі стратегій господарств області є вирощування ягідних культур, - розповідає директор департаменту Наталія Хмиз. - Саме тому малі та середні господарства Львівщини активно збільшують посадки малини».
Під час дискусії Наталія Хмиз також провела аналіз виробництва ягід в Україні та Львівській області. Зокрема, наголосила про тенденції росту площ закладання ягід.
Окрім цього, за круглим столом також обговорили земельні проблеми, труднощі реєстрації сортів, вимоги і стандарти до якості культивованих ягід та їх експорт.