Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні на 98% завершено черговий призов на строкову військову службу, - Генштаб

На цьому сьогодні, 10 грудня, під час брифінгу для представників ЗМІ наголосив начальник Головного управління персоналу – заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Артур Артеменко, повідомила прес-служба Генштабу.

Відповідно до Указу Президента України в Україні майже завершено черговий призов на строкову військову службу.

Призовними комісіями у війська відправлено 17 тис. 620 призовників, 98 % від плану. Решта 340 призовників буде відправлено за графіком на протязі тижня.

Під час кожної призовної кампанії призовними комісіями охоплюється (викликається) значна кількість осіб призовного віку з метою:

уточнення (надання) відстрочок від призову передбачених законодавством;

перевірки стану здоров’я (проведення медичних обстежень);

вивчення рівня освіти та інших особистих якостей;

включення до складу команд на відправку призваних осіб.

Призовними комісіями, проводиться системна профілактично-роз’яснювальна робота про відповідальність призовників за порушення законодавства України щодо виконання військового обов’язку.

Також начальник Головного управління персоналу – заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Артур Артеменко нагадав про соціальні гарантії для громадян, призваних на строкову військову службу:

при призові їм виплачується грошова допомога у розмірі двох мінімальних заробітних плат (3,5 тис. гривень);
військовослужбовці перебувають на повному державному утриманні, розміщуються в казармах (на кораблях), забезпечуються щоденним триразовим гарячим харчування та військовою формою одягу згідно встановленим норм; 

їм виплачується щомісяця 350 – 700 грн. (від в/звання та посади) на додаткові особисті потреби;
при звільненні в запас їм виплачується вихідна грошова допомога у розмірі 8-ми посадових окладів (від 2 800 – до 5 600 грн.);

Довідково. Для в/службовців з числа дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування 12 окладів (від 4 200 – до 8 400 грн.)

Їм надається відпустка (10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад);

час проходження строкової в/служби зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах;

за ними зберігаються робоче місце та середній заробіток особам, за умови офіційного працевлаштування до призову.

Через недотримання часткою громадян військового обов’язку (правил військового обліку, відмова від отримання повістки, неприбуття за повісткою), Головами районних призовних комісій приймаються відповідні рішення та здійснюються спільно через представників Національної поліції України, за участю військових комісаріатів, заходи стосовно організації розшуку та доставки на призовні дільниці призовників, які ухиляються від військової служби відповідно до вимог встановлених законодавством (ст. 38 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” – розшук, затримання та доставка).

За порушення правил військового обліку, неявку за викликом на призовну комісію (до військового комісаріату) без поважних причин, призовники притягуються до адміністративної та кримінальної відповідальності згідно із законодавством.

Також начальник Головного управління персоналу – заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Артур Артеменко повідомив, що випадки, які трапились нещодавно, коли окремі посадові особи перевіряли документи під виглядом мобілізації громадян до лав ЗС України на вулицях Києва та Рівного, поодинокі. Посадові особи, які призвели до таких випадків – військові комісари та працівники військкоматів вже покарані, до них вжито дисциплінарних заходів, – наголосив він.

Довідково. Закон України “Про військовий обов’язок і військову службу” (част. 8, ст. 15) зобов’язує призовників, після набрання чинності Указу Президента України про проведення чергового призову:
після надходження повістки районного (міського) військового комісаріату на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, прибути в пункт і у строк, зазначені в повістці;

Адміністративна відповідальність. За порушення правил військового обліку, неявку за викликом до військового комісаріату без поважних причин, умисне зіпсуття або недбале зберігання посвідчень про приписку, яке спричинило їх втрату, несвоєчасне подання обліковому органу відомостей про зміну місця проживання, навчання, освіти, місця роботи і посади призовники притягуються до адміністративної відповідальності згідно із законодавством (крім неявки на ОЗП для відправки у війська):

Накладається штраф від п’яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 – 119 грн.)
Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті або частиною першою статті 211 цього Кодексу, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, – тягне за собою накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 – 255 грн.)

Проектом Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань” (реєстраційний №2191) передбачено збільшити адміністративну відповідальність:
перший штраф від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 – 850 грн.).
другий штраф за повторне порушення протягом року або під час дії особливого періоду – штраф від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 700 – 3 400 грн.).

Кримінальна відповідальність. У разі неявки призовника без поважних причин у строки встановлені військовим комісаріатом та вказані у повістці, до ОЗП для відправлення у військову частину карається обмеженням волі на строк до 3-х років (кримінальний кодекс України, стаття 335).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ