Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

В Україні немає узурпації влади – Андрій Єрмолаєв

«Насправді говорити про узурпацію влади однією особою після останніх подій у Верховній Раді немає підстав», – повідомив «Гал-info» президент Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв, коментуючи заяву Віктора Ющенка у Донецькому національному університеті про те, що останні події у парламенті можуть призвести до узурпації влади.
            На думку Андрія Єрмолаєва, «Президент погарячкував, коментуючи останні події. Віктор Ющенко взагалі дуже емоційно оцінює сучасний стан політичної ситуації в державі». «Згідно з новою редакцією Конституції, у нас формується парламентсько-президентська модель влади і йдеться лише про формування класичного розподілу владних повноважень між гілками влади і створення відповідних процедур у стосунках між цими гілками влади. Певні корективи у це вносить прийнятий Закон «Про Кабінет Міністрів України», який не може дописувати Конституцію, а лише в її рамках розподіляти владні повноваження», – зазначив Андрій Єрмолаєв.
            Президент Центру соціальних досліджень «Софія» запевняє, що подібні зміни владних повноважень «ще не були причинами для узурпації влади у суспільстві у жодних країнах світу, де відбувались подібні демократичні процеси». «У нашій державі є три центри влади з абсолютно різними повноваженнями і креативним змістом. Парламент має право визначати напрям політики і законодавчо його закріплювати. Кабінет Міністрів України є єдином центром реалізації рішень законодавчої гілки влади, а Віктор Ющенко як Президент повинен чітко закріплюватись як глава держави, проте з цим виникає певна колізія, оскільки в ідеальному варіанті Віктор Ющенко має перебувати, умовно кажучи, над гілками влади, проте він має кілька виконавчих повноважень, зокрема, право призначення двох міністрів. Проте Президент повинен закріплюватись як глава держави, адже тоді він є сильним главою держави», – зазначає Андрій Єрмолаєв.
            На його думку, «дуже багато емоцій в оцінці політичної ситуації не є корисним. У політичних рішеннях немає жодної загрози узурпації влади в руках однієї особи. Трактування сучасної демократичної системи не передбачає узурпації, оскільки вона базується на одноосібній владі. У парламенту є прозора система формування законодавчих рішень як єдиного органу законодавчої влади у Верховній Раді. На закінчення можу сказати, що Віктор Ющенко занадто емоційно оцінює ситуацію, натомість має стверджуватись не як глава держави, а як гілка виконавчої влади у суспільстві».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ