Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

В Україні оголошено найвищий рівень пожежної небезпеки

В Україні оголошено найвищий рівень пожежної небезпеки: рятувальники закликають громадян не провокувати пожежі у природних екосистемах! Про це повідомили в ДСНС України.

За даними УкрГідрометцентру, до 22 серпня на всій території України, окрім Одеської та Закарпатської областей, утримається надзвичайна пожежна небезпека 5 класу. І такий невтішний прогноз не лише спричинить незручності для громадян, а ще й створює передумови для різкого збільшення кількості загорянь на території України.

Рятувальники зазначають, що причинами масштабних пожеж у природних екосистемах найчастіше є наслідки людської легковажності. Саме громадяни досить часто нехтують правилами пожежної безпеки, особливо під час оголошення пожежонебезпечного періоду, викидаючи недопалки на узбіччя доріг, залишаючи сміття у лісах або спалюючи його на присадибних ділянках. Такі вчинки є вкрай небезпечними, адже під дією відкритого сонячного проміння навіть залишена скляна пляшка може спричинити займання сухої трави чи лісової підстилки, не кажучи вже про викинутий сірник або недопалок. І цього буде достатньо для того, щоб спровокувати масштабну лісову пожежу!

Так, лише впродовж минулої доби в Україні виникло 555 загорянь на відкритих територіях.

Зокрема, масштабні лісові пожежі виникли цими днями у Дніпропетровській області на території одразу двох лісництв: Петропавлівського та Павлоградського. Зранку 18 серпня вогнеборці, представники лісгоспу та Національної гвардії України проводили гасіння десятків гектарів лісових насаджень. Аби запобігти більшому поширенню полум'я, була задіяна авіація ДСНС: 2 пожежних літаки Ан32-П та вертоліт МІ-8 з водорозливним пристроєм. Завдяки комплексному застосуванню наземних та повітряних сил, пожежу на території Петропавлівського лісництва вдалося ліквідувати 19 серпня о 12:30 на прощі 90 га. Гасіння ж лісових насаджень у Павлоградському лісництві тривало до 07 години 20 серпня.

Чи не кожного дня чимало сил та засобів витрачається на ліквідацію масштабних лісових пожеж на території України. І шкода, що громадяни не розуміють у скільки державі обходиться один залишений у лісі недопалок або сміття.

Однак досить часто під час пожеж на відкритих територіях страждає не тільки лісовий фонд, а й травмуються самі громадяни.

Так, у Донецькій області, під час спроби самостійно загасити горіння сухої трави та сміття поблизу власної домівки, травмувалася жінка 1930 року народження. З численними опіками рук постраждалу було госпіталізовано до місцевої лікарні. Схожий випадок стався і на Львівщині у Яворівському районі, де під час пожежі сухої трави та стерні травмувався чоловік 1952 року народження.

Тож, зважаючи на спекотну погоду, а також те, що пожежонебезпечний період наразі знаходиться у своїй активній фазі - загроза виникнення загорянь буде тільки зростати.

Зважаючи на такі прогнози, Державна служба України з надзвичайних ситуацій закликає громадян не провокувати пожежі на відкритих територіях та дотримуватися елементарних правил безпеки під час перебування у природних екосистемах.

Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

відвідувати хвойні ліси при оголошенні надзвичайної пожежної небезпеки 5-го класу;

розводити багаття у лісі та лісопосадках;

заїзджати автомобілем до лісу;

палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники або недопалки;

залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;

полювати у лісі з використанням вогнепальної зброї;

створювати смітники та спалювати відходи;

спалювати стерню та післяжнивні залишки на сільськогосподарських полях;

Шановні громадяни! Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101».

Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ