Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Надзвичайні події

В Україні оголошено найвищий рівень пожежної небезпеки

В Україні оголошено найвищий рівень пожежної небезпеки: рятувальники закликають громадян не провокувати пожежі у природних екосистемах! Про це повідомили в прес-службі ДСНС України.

За даними УкрГідрометцентру, до 4 червня в Україні утримається надзвичайна пожежна небезпека 5 класу. Тож, значно збільшується і ризик виникнення численних пожеж у природних екосистемах та на відкритих територіях.

Рятувальники зазначають, що причиною масштабних загорянь у лісах, на торфовищах та на сміттєзвалищах зазвичай є наслідок людської легковажності. Саме громадяни досить часто нехтують правилами пожежної безпеки, особливо під час оголошення пожежонебезпечного періоду, викидаючи недопалки на узбіччя доріг, залишаючи сміття у лісах або спалюючи його на присадибних ділянках. Такі вчинки є вкрай небезпечними, адже під дією відкритого сонячного проміння навіть залишена скляна пляшка може спричинити займання сухої трави чи лісової підстилки, не кажучи вже про викинутий сірник або недопалок. І цього буде достатньо для того, щоб спровокувати масштабну лісову пожежу!

Так, з початку року кількість загорянь на відкритих територіях становить вже понад 14 тисяч випадків.

Зокрема, з 28 травня масштабну лісову пожежу ліквідовували рятувальники, представники лісгоспу та особовий склад Міноборони в Олешківському лісомисливському господарстві, що на Херсонщині. Локалізувати її вдалося лише 30 травня, а повністю ліквідувати — 2 червня.

Крім того, горіла суха трава та лісова підстилка днями також і на Вінниччині, Миколаївщині та у Донецькій області.

Чи не кожного дня чимало сил та засобів витрачається на ліквідацію масштабних лісових пожеж на території України. І шкода, що громадяни не розуміють скільки державі обходиться один залишений у лісі недопалок або сміття.

Тож, зважаючи на те, що пожежонебезпечний період наразі знаходиться у своїй активній фазі, Державна служба України з надзвичайних ситуацій закликає громадян не провокувати пожежі на відкритих територіях та дотримуватися елементарних правил безпеки під час перебування у природних екосистемах.

Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

  • відвідувати хвойні ліси при оголошенні надзвичайної пожежної небезпеки 5-го класу;
  • розводити багаття у лісі та лісосмугах;
  • заїзджати автомобілем до лісу;
  • палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники або недопалки;
  • залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;
  • полювати у лісі з використанням вогнепальної зброї;
  • створювати смітники та спалювати відходи;
  • спалювати стерню та післяжнивні залишки на сільськогосподарських полях;

Шановні громадяни! Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101».

Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ