Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Політика

В Україні падає рівень підтримки вступу в НАТО та ЄС

Такими є результати Дев’ятого всеукраїнського муніципального опитування, яке проводила соціологічна група “Рейтинг”.
Результати муніципальних опитувань, проведених Соціологічною групою "Рейтинг"

87% опитаних львів’ян підтримали би вступ України до НАТО, якби сьогодні відбувався референдум, натомість лише 2% відповіли, що були би проти. 

Тенденція підтримки вступу України в НАТО, згідно з результатами цих муніципальних досліджень, зменшується. Наприклад, минулого року 79% усіх опитаних громадян підтримували вступ України в Альянс. Сьогодні ж цей показник становить лише 66%. 

Найбільше схвалюють вступ України в НАТО на Галичині: окрім львів’ян, понад 80% відповідей на підтримку членства в Альянсі надали також мешканці Івано-Франківської (85%) та Тернопільської (83%) областей. 

Зазначимо, що найменше ствердну відповідь за членство України в Альянсі дали в Одесі (43%) та Харкові (55%).

Підтримка економічної інтеграції з Європейським Союзом сьогодні також зменшилась у порівнянні з минулим роком. Зараз 71% опитаних респондентів підтримують таку євроінтеграційну програму державного розвитку, що на 16% менше, ніж у 2023 році. Найбільше підтримують економічну інтеграцію з ЄС у містах західних областей, а також у Житомирі та Чернігові. 

Зазначимо, що опитування проводилося Соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту у 21 місті України (Київ та усі обласні центри, де безпекова ситуація дозволяла провести дослідження) з 13 квітня по 14 травня 2024 року за допомогою face-to-face інтерв’ю на дому у респондентів. 

Вибірка складалася з 16,800 громадян віком від 18 років і старше. Для забезпечення репрезентативності вибірки, було опитано по 800 респондентів в кожному місті незалежно від чисельності населення.

Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%. Досяжність респондентів у середньому склала 49%.Опитування було проведено за фінансової підтримки  Агентства США з міжнародного розвитку  (USAID).

Детальніше ознайомитись із результатами муніципальних опитувань можна за посиланням

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ