Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

В Україні понад 22 тисячі передчасно народжених немовлят отримали безоплатну допомогу

На надання допомоги новонародженим, які народилися з масою до 1500 грамів, встановили найвищий тариф Програми медичних гарантій цього року. Про це повідомили у пресслужбі НСЗУ.

Неонатальна допомога новонародженим є пріоритетною послугою в Програмі медичних гарантій. Під час укладення договору за цим пакетом Національна служба здоров’я України висувала підвищені вимоги до закладів. У них обов’язково мають бути апарати для інвазивної та неінвазивної штучної вентиляції легень, щонайменше по 3 закритих і відкритих інкубатори тощо. Також тариф покриває послугу з перевезення дитини виїзною неонаталогічною бригадою.

На надання неонатальної допомоги новонародженим НСЗУ законтрактувала 122 медзаклади. Серед них 21 перинатальний центр, 3 - центри матері і дитини, 24 пологові будинки, 23 обласні дитячі лікарні.

Медичні заклади, що уклали договори з НСЗУ за напрямом неонатологія, отримують за пролікований випадок від 29,6 тис. грн до 98,5 тис. грн. За надання допомоги новонародженим, які народились з масою 1500 грамів, встановили найвищий тариф Програми медичних гарантій цього року.

За надання допомоги новонародженим у період з квітня по жовтень 2020 року НСЗУ заплатила медзакладам майже 702 млн грн. За цей період понад 22 тис. немовлят отримали безоплатну медичну допомогу.

До безоплатного пакета допомоги в складних неонатальних випадках входить інтенсивна терапія новонароджених та виходжування, цілодобовий лікарський та медсестринський догляд, респіраторна підтримка, парентеральне харчування, лабораторні та інструментальні дослідження, офтальмологічний та аудіологічний скринінг для вкрай недоношених немовлят та вакцинація, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень. До тарифу також включено ліки, які входять у Національний перелік лікарських засобів та вартість витратних матеріалів. Додатково медзаклади отримають дороговартісні препарати для передчасно народжених діток, які держава закуповує централізовано. За потреби, такі немовлята отримують і медичну реабілітацію, яку Національна служба здоров’я оплачує за окремим пакетом.

У наступному році НСЗУ пропонує залишити неонатальну допомогу пріоритетним напрямком. Адже в Україні щороку народжується понад 300 тисяч немовлят і кожен 19-й з них народжується передчасно. Окрім того, наша країна займає одне з найперших місць в Європі за показником малюкової смертності. Тому неонатальна допомога має залишитись в фокусі особливої уваги і наступного року.

Також НСЗУ пропонує ввести підвищувальний коефіцієнт за інтегрованість послуг для закладів, в яких можуть одночасно надавати медичну допомогу при пологах та медичну допомогу новонародженим у складних неонатальних випадках. Тобто, ті медичні заклади, які надаватимуть допомогу і при пологах, і неонатальну допомогу новонародженим, отримають більше коштів.

Планується запровадити підвищувальний коефіцієнт за наявність в закладі виїзної неонатальної анестезіологічної бригади, яка забезпечує транспортування недоношених дітей. Тобто, медичний заклад отримуватиме більше коштів, якщо в ньому є така бригада.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ