Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні поновить роботу Офіс державного Агентства інвестицій та розвитку Латвії

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час робочого візиту до Риги (Латвія) зустрілася з Міністром економіки Латвійської Республіки Ралфсом Неміро.

Зустріч відбулася перед VІІ засіданням Міжурядової українсько-латвійської комісії з питань економічного, промислового та науково-технічного співробітництва, яку Іванна Климпуш-Цинцадзе очолює з українського боку, а Ралфс Неміро – з латвійського.

Віце-прем’єр-міністр позитивно відзначила поглиблення торговельних відносин України з Латвією: у 2018 році обсяг українсько-латвійської торгівлі товарами та послугами збільшився на 18,5% і склав 549,7 млн доларів США. Проте в економічних відносинах двох країн не використовується весь потенціал. «З нетерпінням чекаю надання нових можливостей для України та Латвії через 7 засідання Міжурядової комісії з економічного, промислового та науково-технічного співробітництва», – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе і подякувала Уряду Латвії за сприяння у проведенні цього засідання в Ризі.

Вона підкреслила, що українська сторона очікує на посилення практичної співпраці між країнами в реальних секторах економіки з акцентом на потенціал таких галузей, як сільське господарство, IT, транспорт та логістика. Зокрема, йдеться про перевезення вантажів Україною до латвійських портів і залізничний транзит.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на очікуванні відчутних результатів українсько-латвійської співпраці у сфері запуску стартапів та інноваційних технологій. Адже у 2018 році започатковано новий вектор двосторонньої взаємодії в інноваційному секторі разом з державним Агентством інвестицій та розвитку Латвії (LIAA) з можливістю використання латвійських механізмів залучення зовнішнього фінансування з фондів ЄС для реалізації стартапів та інновацій. Поновлення роботи агенції LIAA в Україні може бути корисним для національних інвесторів, експортерів та інших підприємств, надасть поштовх розвитку двостороннього інвестиційного співробітництва через щоденну взаємодію між українським та латвійським бізнесом. Йдеться про можливість відновлення роботи LIAA в Києві, яка була призупинена у 2016 році.

Ралфс Неміро підкреслив, що поділяє думку щодо переліку пріоритетних галузей співпраці. Міністр відзначив зростання спільних IT-проектів та збільшення кількості туристів з України в Латвії і навпаки. За його словами, інвестиції в латвійську економіку з України зростають. Україна за обсягом інвестицій в Латвію поруч з США та Швейцарією. «Наші економіки стають більш близькими і більш пов'язаними», – зазначив Міністр. Він наголосив на тому, що Латвія прагне поновити роботу агенції LIAA у Києві.

Для поглиблення економічної співпраці між країнами Іванна Климпуш-Цинцадзе передала Міністру список державних компаній України, які підлягають приватизації, для поширення серед латвійських ділових кіл.

Вона також запросила Міністра економіки та Прем’єр-міністра Латвії відвідати Україну найближчим часом, а також висловила вдячність за те, що Президент Латвії вже повідомив про відвідання України 20 травня з приводу інавгурації новообраного українського Президента.

«Уряд України незмінно дотримується порядку денного щодо курсу України на ЄС. Надзвичайно важливо, що ми маємо чітку підтримку Латвії на цьому шляху», – зазначила Віце-прем'єр-міністр.

«Дружба і співробітництво наших країн дуже важливі. Ми підтримуємо Україну перед агресією росіян і підтримуємо реформи в Україні. Необхідні подальше розширення співпраці і обмін досвідом», – зазначив Ралфс Неміро.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ