Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Україні розпочала роботу місія Світового банку

Як повідомили 16 липня у прес-службі Міністерства енергетики України, спеціальна місія фахівців Світового банку вивчає ситуацію в енергетиці України з метою знаходження найоптимальніших механізмів підтримки галузі.
Фото ілюстративне

Роботу місії, яку Світовий банк сформував на прохання в.о. Міністра енергетики Ольги Буславець і яка днями розпочала свою діяльність, обговорили під час зустрічі очільниці Міністерства з представниками фінансової інституції.

ʺМи раді вітати рішення щодо організації окремої місії фахівців банку. Сподіваюсь, що під час роботи місії з фахівцями Міненерго, інших міністерств та регулятора, підприємств, буде знайдено оптимальний механізм підтримки енергетичної галузі. Буду всіляко сприяти роботі місії і надавати всю необхідну інформаціюʺ, – наголосила Ольга Буславець.

Місія охоплює ключові системні питання, включаючи: 

- вирішення проблем відновлюваної енергетики в контексті нової законодавчої бази для реструктуризації ʺзеленого тарифуʺ;

- раціоналізацію споживчих тарифів;

- комплексний план фінансового оздоровлення НЕК ʺУкренергоʺ;

- підтримку Світовим банком НЕК ʺУкренергоʺ в роботі над об’єднанням і синхронізацією з європейською енергосистемою;

- підтримку Світовим банком Оператора газотранспортної системи України в роботі над модернізацією інфраструктури Оператора ГТС.

У ході зустрічі в.о Міністра поінформувала представників Світового банку про ситуацію на ринку електроенергії, стан проходження у парламенті законопроекту щодо нової моделі підтримки ʺзеленоїʺ енергетики (проект закону ʺПро удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергіїʺ № 3658).

ʺЗаконопроект було прийнято у першому читанні. Також парламент проголосував за скорочення термінів подання поправок та альтернативних проектів. Народні депутати подали велику кількість поправок, які зараз опрацьовують у секретаріаті профільного комітету Верховної Ради. Але Міністерство представило свою позицію, і ми будемо наголошувати на необхідності прийняття законопроекту у тому варіанті, в якому він імплементує умови Меморандуму між Урядом та виробниками ʺзеленоїʺ електроенергіїʺ, - зазначила Ольга Буславець.

Очільниця Міністерства розповіла про наступні кроки зі стабілізації ситуації, що виникла на ринку через борги, та потенційний позитивний вплив від застосування нетарифних методів їх часткового покриття. Вона також додала, що Президент підписав рамковий закон, що дає можливість погасити борги, які виникли у попередній моделі ринку електроенергії, що існувала до липня 2019 року (Закон України ʺПро заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергіїʺ набув чинності 16 липня 2020 р.).

Сторони обговорили можливі механізми фінансової та експертної підтримки Світовим банком енергетичної галузі України та домовилися про подальшу спільну роботу в рамках місії Світового банку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ