Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні сьогодні відзначають День працівників суду

В Україні сьогодні відзначають День працівників суду, - Укрінформ.

Його встановлено згідно з Указом Президента від 8 грудня 2000 року «ураховуючи роль судів у забезпеченні захисту прав і свобод людини і громадянина, в утвердженні принципу верховенства права та розвитку і зміцненні України як демократичної, правової держави».

Саме 15 грудня 1917 року в Українській Народній Республіці було створено найвищий судовий орган - Генеральний суд. Перше його засідання відбулося 15 січня 1918 року, а от апеляційні суди стали до виконання своїх обов’язків лише наприкінці квітня 1918 року. Починаючи з лютого-березня 1918 року на території України діяли й військово-революційні та військові суди. Найвищий суд УНР складався з трьох департаментів: адміністративного, цивільного та карного, голови яких підпорядковувались Найвищому судді. Таким чином, в Україні була створена власна судова система і велася робота, спрямована на забезпечення утвердження судової влади.

Сучасну судову систему України складають: Конституційний Суд України, який вирішує питання про відповідність законів та інших правових актів Конституції України, дає офіційне тлумачення норм Конституції і законів України; суди загальної юрисдикції, які утворюються, як правило, за територіальним принципом і розглядають усі цивільні і кримінальні справи та справи про адміністративні правопорушення; арбітражні суди, які розглядають справи стосовно господарських правовідносин. Вищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції є Верховний Суд України.

Наразі в країні відбувається судова реформа, мета якої – реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ