Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні створять реєстр донорів крові

Кабмін затвердив порядок функціонування Національного реєстру донорів крові та компонентів крові, а також осіб, яким заборонено виконувати донорську функцію, в електронній системі охорони здоров'я.
У Всесвітній день боротьби з раком прикордонники долучилися до "Днів донорства"

Про це повідомляє Укрінформ.

Відповідну постанову ухвалили під час засідання уряду в середу, 24 листопада.

Як зазначається в пояснювальній записці до документа, постанову розробили з метою унормування механізму функціонування Національного реєстру донорів крові та компонентів крові, а також осіб, яким заборонено виконувати донорську функцію.

Зазначається, що реєстр стане основою для розвитку інституту донорства та забезпечення потреби медичної системи у донорській крові, а також визначення функцій електронної системи охорони здоров'я та інтегрованих з нею інформаційно-телекомунікаційних систем, пов'язаних зі збиранням, зберіганням, використанням та передачею інформації про донорів крові та осіб, яким заборонено виконувати донорські функції.

Згідно з постановою, МОЗ, НСЗУ мають ввести в дію Національний реєстр не пізніше, ніж за один рік після набрання чинності цією постановою.

Також уряд погодив рішення, що українські донори отримуватимуть нові посвідчення та нагрудні знаки  "Почесний донор України". Відзнаку отримає той, хто безоплатно здійснив донацію. Для цього потрібно виконати одну з умов:

  • здати крові в сумарній кількості - 40 максимальних допустимих доз,
  • здати плазму крові в сумарній кількості - 60 максимально допустимих доз,
  • здати клітини крові - в сумарній кількості 40 максимально допустимих доз, заготовлених методом аферезу (еритроцити, тромбоцити або лейкоцити).
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ