Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні тривають перевірки протипожежної безпеки

В Україні тривають позапланові перевірки установ організацій із масовим перебуванням людей, спрямовані на те, щоб виключити можливість виникнення пожежі на таких об’єктах, а в разі виникнення надзвичайної ситуації забезпечити захист та рятування громадян від впливу небезпечних факторів пожежі, якими супроводжується неконтрольоване горіння, - інформує прес-служба ДСНС.

Основна увага в ході перевірок приділяється стану шляхів евакуації з приміщень, систем пожежної сигналізації та оповіщення про пожежу. Також перевіряється наявність та належний стан первинних засобів пожежогасіння, комплектація пожежних щитів протипожежним інвентарем, стан утримання електрогосподарства, забезпеченість об’єкта протипожежним водопостачанням та інше.

Так, інспекторський склад Гайворонського районного сектора Управління ДСНС у Кіровоградскій області розпочав перевірку місцевого професійного аграрного ліцею, а інспектори Світловодського міськрайвідділу – загальноосвітніх навчальних закладів № 4, 7 та 10. Відповідно до плану перевірки, на цих об’єктах ретельно проінспектовано стан евакуаційних виходів, внутрішнього та зовнішнього протипожежного водопостачання, електрогосподарства, комплектацію пожежних щитів, наявність первинних засобів пожежогасіння та їх придатність до використання у випадку необхідності, систем протипожежного захисту тощо. З працівниками інспектори провели роз’яснювальну роботу щодо дотримання правил пожежної безпеки та дій у випадку надзвичайної ситуації. Також з персоналом закладів відпрацювали порядок використання вогнегасників та евакуацію із будівель.

На Луганщині, станом на 24 січня, фахівці ДСНС перевірили 259 об’єктів, на яких виявили 5067 порушень, за що до адміністративної відповідальності притягнуто 248 посадових осіб, подано до адміністративного суду 45 позовів та підготовлено до подання 71 позовна заява. Зокрема, протягом тижня рятувальники здійснили перевірки у Лисичанській дитячій музичній школі № 2, ясла-садку № 41 “Червоні вітрила” м. Сєвєродонецька, Рубіжанському індустріально-педагогічному коледжі, Рубіжанській спеціалізованій школі № 10 Рубіжанської міської ради, комунальному дошкільному навчальному закладі “Зірочка” Міловської районної ради, ТОВ “Луганське регіональне управління автобусних станцій України м. Старобільська” (автостанція м. Старобільська) Луганської області.

На Житомирщині, станом на 24 січня, вже перевірено 770 об’єктів з масовим перебуванням людей із запланованих 1430. Зокрема, упродовж 23-24 січня фахівцями Черняхівського, Овруцького та Коростенського районних підрозділів Управління ДСНС в області перевірені: Черняхвіська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Шоломківський заклад дошкільної освіти і Великохайчанська ЗОШ Овруцького району та залізничний вокзал станції Коростень.

У Миколаївській області особливої уваги заслуговує питання забезпечення пожежної безпеки гуртожитків. Так, під час перевірки на об’єктах СКП ʺГУРТОЖИТОК було виявлено низку порушень, що можуть призвести до виникнення пожежі. Цілком сміливо можна стверджувати, що мешканці гуртожитків щодня наражають себе на небезпеку. Про це свідчить відсутність на об’єктах необхідної кількості первинних засобів пожежогасіння, неналежний стан утримання електричної мережі та електричних приладів, перепланування евакуаційних виходів і шляхів та їхнє захаращення, не укомплектування об’єктів системами протипожежного водопостачання (зовнішнього та внутрішнього), незахищеність будівель та споруд від прямих попадань блискавки. Упродовж останніх років стан об’єктів лише погіршується, а кількість запропонованих заходів, виявлених під час перевірок тільки збільшується, що свідчить про неналежне ставлення до забезпечення пожежної безпеки. Про ситуацію, що склалася, Головним управлінням ДСНС у Миколаївській області проінформовано керівництво міста та підприємства, та наголошено про наміри подання матеріалів до адміністративного суду для прийняття відповідних рішень, у разі невчасного усунення виявлених порушень.

Загалом, такі перевірки проходять у кожній області України.

З результатами перевірок можливо ознайомитися у розділі Актуально на офіційних сайтах територіальних органів ДСНС.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, 16 січня Зеленський доручив уряду продовжити посилений контроль над пожежною безпекою в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ