Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Україні вдруге відбувся електронний аукціон з продажу нафтогазових родовищ

2 травня Державна служба геології та надр України провела аукціони з продажу семи спеціальних дозволів на користування надрами в електронній системі ProZorro.Продажі.

Загальна вартість проданих лотів склала близько 92,3 млн від оголошеної вартості, це майже вдвічі більше – від 49 млн грн до 92,3 млн грн. Один із найдорожчих лотів був придбаний за 50 млн грн. Переможець аукціону АТ ʺУкргазвидобуванняʺ заплатив ціну в 4,5 раза більшу від стартової ціни спеціального дозволу на користування ділянкою.

Електронні торги стають вже звичним форматом для інвесторів, які готові вкладати в українські надра, зазначає Голова Держгеонадр Олег Кирилюк.

ʺШість ділянок з покладами вуглеводнів із семи заявлених знайшли своїх інвесторів завдяки вдало підібраному транспарентному інструменту з продажу прав на користування надрами - системі Прозоро.Продажі. Якщо порівнювати з минулими аукціонами ʺз голосуʺ, то за останні 8 років держава отримала - 60 млн грн, а вже в поточному році за два нафтогазові аукціони он-лайн в держбюджет надійде - 233,3 млн грнʺ.

Держгеонадра з початку 2019 року продали через електронну систему держзакупівель шістнадцять ділянок з різними видами корисних копалин майже на 380 млн грн.

Нагадаємо, 6 березня Державна служба геології та надр України провела перші онлайн-аукціони з продажу ліцензії на розвідку та видобування нафти й газу на майданчику ʺProZorro.Продажіʺ.

Раніше Кабінет Міністрів України затвердив постанову ʺПро реалізацію експериментального проекту із запровадження проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами шляхом електронних торгівʺ. Згідно з документом, проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами здійснюється виключно відповідно до Тимчасового порядку, затвердженого вищезазначеною постановою.

На виконання постанови, 27 грудня Держгеонадра підписала угоду з ДП ʺПРОЗОРРО.ПРОДАЖІʺ про старт пілотного проекту щодо проведення відкритих електронних аукціонів з продажу дозволів на користування надрами. Пілотний проект триватиме до 1 вересня, і за його результатами Держгеонадра сформує пропозиції щодо обов’язкового використання електронних аукціонів.

Довідково

Геологічну інформацію для проведення електронних аукціонів підготувала команда Державної служби геології та надр України (Держгеонадра), ДНВП ʺГеоінформ Україниʺ, ДП ʺУкргеофізикаʺ та Український державний геологорозвідувальний інститут (УкрДГРІ).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ