Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

В Україні ведуть велику політичну гру, яка виходить з-під контролю, - політолог

Шанс на підписання угоди залишається. Основні засади зовнішньої політики України визначені Законом, зокрема у статті 11 йдеться про: "Забезпечення інтеграції України в європейський політичний, економічний, правовий простір з метою набуття членства в ЄС". Тобто держава задекларувала свій проєвропейський вектор і не повинна змінювати його. Про це сьогодні, 25 листопада, в коментарі Гал-інфо заявила політолог Любомира Мандзій.

«Окрім того, підписання міжнародних договорів від імені України належить до компетенції виключно Президента. На сьогодні ми не чули заяви Віктора Януковича або Банкової щодо скасування або відтермінування підписання угоди у Вільнюсі», - наголосила експерт.

За її словами, масові акції, що почалися після оприлюдненої заяви на сайті Кабінету Міністрів і проходять у всіх містах України, свідчать про європейський вибір українців.

«Думаю, що ці акції стануть важливим фактором, з яким не може не рахуватись Президент при прийнятті рішення. Обіцянки Президента підписати угоду з ЄС і абсолютно протилежна заява уряду є свідченням величезних торгів. Тим не менш, за цими торгами українська влада забула за народ і вийшло так, що вона проста маніпулювала сподіваннями більшості населення України. Проте тепер ця гра вийшла з під контролю. Народ, що вийшов на майдани, доводить, що реальною владою в державі є він. І не рахуватися з його думкою не можна», - переконана політолог.

Любомира Мандзій наголосила, що однією з вимог ЄС для підписання угоди було питання Юлії Тимошенко. За її словами, для самого Президента це питання є досить дражливим, тому увагу суспільства ватро було дещо відволікти.

«Парламент мав прийняти закон, за яким Юлія Володимирівна могла б поїхати на лікування до Німеччини. Прикро, але на сьогодні це питання повністю зняте з порядку денного. Зрештою, парламент відповідного закону не прийняв, а українці, які масово вийшли на акції протесту по всьому світі, ставлять головну вимогу - підписання угоди. Таким чином влада частково відвертає увагу від питання Тимошенко. Міністр закордонних справ Польщі Сікорський учора підкреслив готовність ЄС підписати з Україною угоду, навіть попри невирішене питання Тимошенко», - додала експерт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ