Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні відзначають День матері

В Україні та в більшості країн світу свято мам святкується у другу неділю травня.
Фото ілюстративне

Історія свята матері зародилась в Америці. Започаткувала це свято американка Анна Джарвіс. 9 травня 1905 року вона втратила свою матір — Енн Джарвіс Рівз. Енн разом із чоловіком народила 13 дітей, з яких вижити вдалося лише чотирьом, серед була й Анна. Тоді у XIX столітті дитяча смертність була дуже високою через масові епідемії та антисанітарію. 

Енн Джарвіс упродовж життя допомагала матерям, які серйозно хворіли, з купівлею ліків та оплатою послуг помічниць. Втрата матері надихнула Анну Джарвіс заснувати свято, яке світ відзначає уже понад 100 років – День матері. Вона написала тисячі листів до чиновників, політиків, священників, щоб ті прийняли державне рішення й один день на рік присвятили матерям — таким чином суспільство мало б віддати шану найдорожчій людині на світі, якою є Мати.

У 1914 році президент Вільсон підписав резолюцію Конгресу, в якій День Матері було оголошено державним святом. Невдовзі 43 держави світу теж приєдналися до цього руху.

В Україні офіційно День матері почали святкувати з 2000 року. Саме тоді було постановлено вітати наших матерів у другу неділю травня, який уважається місяцем Пречистої Діви Марії. 

Ініціаторками запровадження Дня матері в Україні ще в минулому столітті були членкині "Союзу українок" Галичини. З 1929 року це свято відзначалося у першу неділю травня, аж до 1939 року, коли прийшла радянська влада. Його не святкували впродовж майже 50 років. 

Цьогоріч в Україні День матері — свято, яке знову обпечене болем війни, зазначив керівник Львівської ОВА Максим Козицький. 

"Матері, чиї діти стали Героями Небесної Сотні, які не дочекалися своїх синів з АТО та ООС, які осиротіли під час повномасштабної війни, дякуємо вам за те, що виховали Людей, Особистостей, Патріотів. Україна щодня бореться, щоб та найвища ціна, яку заплатили ваші сини і доньки, не була даремною.

Розділяємо горе усіх матерів, які втратили своїх дітей, бо окупанти прицільно б’ють по мирних містах й селах.

Повага тим жінкам, які наважилися на материнство у буремний час війни. Нехай ваші діти завжди будуть у безпеці.

Дякую матерям, чиї діти зараз захищають незалежність та цілісність нашої країни на передовій, волонтерять, залишаються в державі, роблячи свій вклад, щоб Україна вистояла, а також тим, чиї діти стали гучним голосом нашого народу в інших державах.

Вітаю свою маму та всіх матерів України. Дякую за жертовність і найбільшу любов у світі. Нехай на ваших обличчях з’являються лише сльози радості. Вашими молитвами переможемо!" — написав очільник Львівщини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ