Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні видано мільйонну ID-картку

Сьогодні, 19 жовтня, у Києві видано ID-картку з номером 001000000. Власницею мільйонної електронної ID-картки стала київська школярка. Про це повідомили в прес-службі ДМС України.

Нові ID-картки в Україні запроваджено у січні 2016 року на зміну паперового паспорта громадянина Україні зразка 1994 року із вклеєною фотокарткою. Головним мотивом запровадження нових сучасних документів стала саме безпека – старі паспорти-книжечки є морально застарілими і на сьогоднішній день не захищені від підроблення.

На першому етапі (до листопада 2016 року) нові електронні документи видавалися лише підліткам як перший паспорт, починаючи з листопада 2016 року н ID-картки також видаються у всіх випадках, коли потрібна заміна паспорта – втрата, псування, зміна персональних даних особи. На сьогоднішній день паспорти-книжечки зразка 1994 року в Україні не видаються.

Міграційна служба кілька років вивчала досвід країн, які запровадили ID-картки та  обрала найбільш лагідний шлях заміни ID-документів – заміна проводиться природнім шляхом, кінцевих дат чинності старих документів законодавством не передбачено. Всі ID-картки, так само як і закордонні паспорти, є біометричними документами, тобто містять безконтактний електронний носій, на якому записано біометричні дані власника.

Голова міграційної служби Максим Соколюк підкреслив, що, незважаючи на те, що ID-картка є документом для внутрішнього використання всередині держави, технічно вона відповідає міжнародним вимогам до проїзних документів (travel documents). Після підписання двосторонньої угоди із Республікою Туреччина, громадяни України – власники ID-карток отримали можливість з червня 2017 року подорожувати до Туреччини без закордонного паспорта, лише за ID-карткою.

Не справдилися міфи, які поширювалися у суспільстві стосовно нових ID-карток – нові документи є дійсно зручними у використанні та не потребують зчитування для встановлення особи власника. Паперовий витяг з Єдиного державного демографічного Реєстру, який безкоштовно видається разом з ID-карткою не потрібно щодня носити із собою – це – паперове підтвердження місця проживання, яке поступово відходить у минуле. Завдяки нанесенню на ID-картку номера платника податків, у власників нових документів відпала необхідність носити із собою довідку з податкової інспекції.

Інформацію, яка міститься на вбудованому чіпі ID-картки можна зчитати за допомогою сучасного смартфона, який підтримує технологію передачі даних NFC, за даними телеком-операторів кількість таких смартфонів в Україні перевищує 3 млн.

Міграційною службою від початку запровадження нової ID-картки вживалися вичерпні заходи з інформування про нові документи всіх громадян, а також організацій, установ та органів влади, які під час надання послуг встановлюють особу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ