Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

В Україні зареєстровано кілька випадків кору

В Україні зареєстровано кілька випадків кору – небезпечного та високозаразного інфекційного захворювання, яке призводить до серйозних ускладнень (пневмонії, вушної інфекції, енцефаліту, інвалідності й навіть смерті).

З 10 невакцинованих та людей без імунітету 9 захворіють на кір після контакту з інфікованим. Саме тому в зоні ризику перебувають невакциновані діти й дорослі.

Та, як зазначає МОЗ, для деяких груп людей кір особливо небезпечний:

  • Дітей віком до 1 року, для яких кір може мати важкі наслідки.

  • Дітей з бронхіальною астмою, діабетом, муковісцидозом, онкологічними чи іншими хронічними захворюваннями. Після кору вони теж мають вищий ризик серйозних ускладнень.

  • Для вагітних: у них кір може спричинити передчасні пологи або призвести до народження дитини з критично малою вагою. Дитина може перехворіти на кір в утробі матері та мати серйозні наслідки – пошкодження мозку.

  • Невакцинованих медпрацівників, які мають високий ризик захворіти.

Коли потрібно отримати вакцину проти кору?

Пам’ятайте, що специфічного лікування від кору не існує, єдиний надійний захист - вакцинація. 

Для захисту від кору достатньо двох доз вакцини КПК, яка захищає від кору, краснухи та паротиту. Їх роблять дітям у 12 місяців (першу дозу) та в 6 років (другу).

Якщо дорослий не був вакцинований проти кору, йому потрібно отримати щонайменше одне, оптимально - два щеплення з інтервалом мінімум у місяць. Жінкам важливо вакцинуватися до вагітності, адже коли вони при надії, щеплення КПК протипоказано. 

У разі, якщо ваша дитина не має щеплень проти кору, зверніться до педіатра або сімейного лікаря та якнайшвидше наздоженіть пропущене. До 18 років вакцинація КПК безоплатна. 

Невакциновані дорослі можуть отримати щеплення від кору у сімейного лікаря або у приватній клініці, але за вакцину їм потрібно платити.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ