Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

В Україні збільшується кількість хворих з ускладненнями коронавірусу – МОЗ

В Україні останніми тижнями фіксують стабільне зростання захворюваності на COVID-19, а більшість населення досі не зробила бустерне щеплення.

Фото: Depositphotos

Про це інформує пресслужба МОЗ. 

За даними Центру громадського здоров'я, з 10 по 16 березня зафіксовано 18 619 підтверджених випадків COVID-19, зростання захворюваності за тиждень на 21,1%. Кількість госпіталізацій через COVID за тиждень зросла на 14,3%  до 4479 осіб.

На цей час, як вказують у МОЗ, 15,5 млн осіб в державі вакциновано двома дозами, і лише 3,1 млн осіб – першою бустерною дозою та тільки понад 260 тисяч осіб – двома бустерними дозами щеплення. МОЗ нагадує, вакцинація проти COVID-19 – єдиний спосіб вберегти себе від важкого перебігу захворювання, ускладнень та смерті.

"В Україні зараз циркулюють штам Омікрон та ще 10 підтипів вірусу SARS-CoV-2. Для нас ризикованою є ситуація появи та фіксація підтипу Омікрону ХВВ 1.5, більш відомого як "Кракен". Для цього штаму характерна швидка передача інфекції від людини до людини. За умови постійного перебування в бомбосховищах, неможливості дотримуватися протиепідемічних норм значно зростає ризик швидкого поширення інфекції та вірогідність того, що більше людей захворіють на коронавірусну хворобу. Аби запобігти ускладненням від захворювання, ми закликаємо українців вакцинуватися проти COVID-19. У нас наявні якісні, безпечні та ефективні вакцини", – сказав заступник міністра - головний санлікар країни Ігор Кузін.

Лікар-інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій зазначив, що вакцинація не гарантує уникнення інфікування. Утім доведено, що щеплення значно полегшує перебіг захворювання та знижує ризик виникнення ускладнень, які можуть бути критичними в умовах війни.

"Ми спостерігаємо стабільне зростання захворюваності на COVID-19 – близько 15 тисяч підтверджених випадків за минулий тиждень. Збільшується також кількість ушпиталених через COVID-19 і померлих – до 100 летальних випадків на тиждень. Серед них 85 % становлять люди віком від 65 років, які мали б пройти базовий курс вакцинації й отримати принаймні одне бустерне щеплення", – сказав Федір Лапій.

Додамо, для того, щоб вакцинуватися потрібно зателефонувати своєму сімейному лікарю або звернутись у найближчу поліклініку. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ