Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні з’явилась нова антарктична поштова марка

Фото: Національний антарктичний науковий центр
Фото: Національний антарктичний науковий центр
Фото: Національний антарктичний науковий центр
Фото: Національний антарктичний науковий центр
1/2
Як повідомили у прес-службі МОН, в Україні з'явилася нова антарктична поштова марка – ʺ200 років з часу відкриття Антарктидиʺ.

Її введення в обіг та церемонія спецпогашення відбулися сьогодні, 28 січня 2020 року, в приміщенні Головпоштамту, а вже наприкінці березня марка вирушить на українську антарктичну станцію ʺАкадемік Вернадськийʺ.

ʺСьогодні ми відзначаємо не просто 200 років відкриття Антарктиди, а й рівно 200 років, як цей континент побачили українці. Адже заступником командира першої експедиції, що підійшла до берегів Антарктиди, був українець Іван Завадовський. Це відбулося якраз 28 січня 1820 року. Ми були, є і будемо однією з передових націй, які забезпечують науково-технічний прогрес людства. Наразі Україна є членом “елітного клубу”, однією із лише 30 країн, що утримують науково-дослідні станції в Антарктидіʺ, – пояснив перший заступник Міністра освіти і науки Юрій Полюхович.

Поштову марку ʺ200 років з часу відкриття Антарктидиʺ виготовлено накладом 130 тис примірників. До неї випущено конверт ʺПерший деньʺ, поштову картку та виготовлено спеціальний поштовий штемпель.

На марці зображений субантарктичний пінгвін, а на марковому аркуші також є фото станції ʺАкадемік Вернадськийʺ. У дизайні використані фото учасників антарктичних експедицій Юрія Шепети та Дениса Пишняка.

ʺМи не могли оминути таку подію і обрали цікавий символ, щоб ця марка дійсно сподобаласьʺ, – зазначив генеральний директор ʺУкрпоштиʺ Ігор Смілянський.

Після церемонії спецпогашення пам’ятний конверт із маркою та відбитком спеціального штемпеля було передано керівнику майбутньої 25-ї Української антарктичної експедиції Юрію Отрубі. Він відвезе артефакт на станцію ʺАкадемік Вернадськийʺ наприкінці березня, коли разом з командою полярників вирушить туди в річну зимівку.

ʺХоч ми і живемо в часи цифрового спілкування, але є ті віддалені і майже недосяжні місця, звідки завжди приємно отримати листівку. Особливо за 15 тисяч кілометрів, з далекої Антарктиди, де є спеціальне відділення “Укрпошти”. Цей конверт із маркою спецпогашення, який я особисто доставлю на “Вернадського”, поповнить колекцію пам’ятних речей нашої станціїʺ, – розказав Юрій Отруба.

Українська станція ʺАкадемік Вернадськийʺ вже двічі була зображена на поштових марках України:

  • 1996 р. – на поштовій марці ʺПерша українська антарктична експедиціяʺ;
  • 2009 р. – на зчіпці з двох марок ʺЗбереження полярних регіонів та льодовиківʺ.

ʺСьогодні ми відзначаємо історичну подію 200-літньої давності, але це – не про минуле, а про майбутнє. Про ті інвестиції в наших дітей та онуків, якими є станція “Вернадський” і загалом полярні дослідження. Про майбутнє засвоєння останнього майже не заселеного континенту, у відкритті якого брав участь наш земляк, і у вивченні якого українці беруть участь вже два століття. Про спільні для всього людства глобальні дослідження, про клімат та екологію нашої планети. Зрештою, про ту “міжнародну лабораторію”, якою є Антарктида, і де людство відпрацьовує модель взаємодії між державами, компаніями, установами та окремими людьми на території, яка не належить жодній країні, а лише людству в цілому. Тобто ту модель, за якою вже завтра людство освоюватиме космос, сподіваюсь, так само за активної участі України та українцівʺ, – зазначив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Нагадуємо, що команда майбутньої 25-ї Української антарктичної експедиції буде наймолодшою серед усіх попередніх річних експедицій. 

Довідково:

Спецпогашення – це погашення спеціальним поштовим штемпелем поштових конвертів та марок, випущених з нагоди визначних та пам’ятних подій.

Спеціальний поштовий штемпель виготовляється Українським державним підприємством поштового зв’язку ʺУкрпоштаʺ і використовується лише один день. Відмінністю від поштових штемпелів стандартного зразка є зовнішнє оформлення. Дата, зазначена на поштовому штемпелі, відповідає дню ювілею. На ньому також зазначається назва події і зображується художній малюнок. (За інформацією з сайту ʺУкрпоштиʺ).

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, визначено учасників Української антарктичної експедиції.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ