Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

В Україні зʼявиться електронна черга для отримання ендопротезів

Ендопротезування – це операція, під час якої людині вставляють штучний суглоб замість пошкодженого. Для того, щоб кожен українець міг отримати потрібне лікування – МОЗ закуповує ендопротези коштом державного бюджету і пацієнти можуть отримати їх безоплатно.

Проте минулого року за результатами моніторингу було виявлено, що 48% всіх хірургічних операцій з ендопротезуванням припадали на заклади, куди не розподілялись закуплені ендопротези. Тобто пацієнти закуповували їх власним коштом, а значить, йшлося про неформальні платежі, які йдуть комусь в кишені.

Для того, аби викорінити цю практику та зробити процес максимально прозорим, прийнято рішення про цифровізацію процесу, що стане запобіжником від потенційних зловживань та маніпуляцій.

«Моя позиція чітка — пацієнти мають отримувати весь спектр безоплатних медичних послуг, які їм забезпечує держава. Тому працюємо над запуском електронної черги для отримання ендопротезів. Повноцінний запуск очікуємо з січня 2025 року. Зробимо для цього все можливе», — говорить міністр Віктор Ляшко.

Найближчим часом електронна черга запрацює у тестовому режимі. Водночас буде проведено навчання фахівців для коректного користування системою.

Нагадаємо, у 2024 централізовано, коштом держави, було придбано 37 809 одиниць ендопротезів кульшового та колінного суглоба, їхнє постачання заплановане на кінець 2024 року

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ