Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В українській армії – санітарно-барачні намети 1956 року

За табельним положенням, в українських збройних силах намети належать тільки медичним службам і штабам. Але їх використовують для розміщення особового складу в польових умовах. Про це сьогодні, 17 листопада, під час дискусії на тему: «Захист військових від холоду та створення їм побутового комфорту в польових умовах. Досвід НАТО», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив професор кафедри управління повсякденної діяльності військ та тилового забезпечення Національної академії сухопутних військ, підполковник Збройних сил України Сергій Задерієнко.

"У нас зараз використовують намети УСБ-56 – уніфікований санітарно-барачний намет, який прийнятий на озброєння у 1956 році. В ньому можна розмістити до 80 осіб, якщо встановлювати двоярусні ліжка, дві чавунні печі з п’ятиметровою трубою. Температуру в наметі можна напалити до 20 градусів. Намет не має підлоги, він відкритий знизу, але прикопуються бокові частини, тому температура всередині утримується краще. Витрати дров у чавунній печі – 5 кг на годину.  Важить такий намет до 400 кг. Також  є УСТ–56, але він наполовину менший. Там можна розмістити 40 осіб. І - каркасні намети УЗ, 1968 року, там також можна розмістити до сорока осіб", - каже він.

Тоді як в американській армії в наметах мешкають по десять осіб. За словами командира відділення, сержанта Збройних сил США Девіса Ферріcа (Davis Farris), намет, в якому мешкають американські військовослужбовці, взимку, має підігрів як ззовні, так і всередині. Всередині є пічка, яка допомагає підтримувати кімнатну температуру.

"Температуру на цих пічках  можна регулювати. Для розпалення використовють дизельне паливо або дрова. Дуже важливо, щоби хтось наглядав за пічкою, аби не було пожежі. За нею стежить черговий, якого призначає керівник", - каже він.

У наметі можуть жити до десяти осіб.

"Коли я був на Алясці, на наш взвод було два-три намети, - каже американський військовий.
Намет має дно, але все одно мусить ще бути якась підстилка між спальником та дном намету. Хоча американський спальник складається з трьох шарів, які вкладаються один в одний, та до нього ще є додатковий спеціальний надувний матрац, щоби тіло не торкалося ані землі, ані снігу. Якщо матрацу немає, то треба знайти якесь інше підстиляння". 

Коли намет ставлять, то сніг під ним відгортають, щоби не танув і не заливав намет водою.
Як зазначив сержант Збройних сил США Тарас Вінтоняк, головна ціль намету – заховати від вітру.

"Але коли його немає, то можна вигадати щось інше. Можна в сніг закопатися, вирити окоп чи використати щось інше. Тобто опалення в наметі – це відносний комфорт. Але якщо його немає, то немає", - зазначив він

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ