Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

В Українських музеях пропонують розмістити спеціальні системи пожежогасіння

У проекті нових ДБН щодо закладів культури та дозвілля пропонується ввести рекомендацію — влаштовувати системи газового та вуглекислотного пожежогасіння в експозиційних залах та фондосховищах музеїв, - повідомляють у прес-службі Мінрегіонбуду.

Це сприятиме збереженню 100% експонатів у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

ʺСьогодні газові та вуглекислотні системи пожежогасіння стають популярнішими. За вартістю вони не відрізняються від традиційних методів ліквідації пожеж за допомогою води або піни. Проте є ефективними, і що найважливіше, дозволяють зберігати цінні предмети та майно. Це особливо актуально для музеїв, архівів та інших фондів, приміщень виставок тощо. Тому зараз є пропозиція прописати відповідну норму у ДБН щодо закладів культури і дозвілля, щоб передбачати влаштування таких систем при проектуванні цих будівель. Це дозволило б зберігати 100% експонатів під час гасіння пожежʺ, - зазначив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Принцип дії систем газового пожежогасіння полягає в тому, що проникаючи у приміщення, газ витісняє кисень, чим зупиняє подальше розповсюдження вогню. При вуглекислотному пожежогасінні вуглекислота під дією високої температури також переходить у газоподібний стан, що сприяє зниженню концентрації кисню в повітрі. Крім цього, вуглекислота також сприяє охолодженню поверхонь, які піддавалися вогню. Використовуються ці системи обов’язково після евакуації людей з приміщень.

Згідно з проектом ДБН ʺКультурно-видовищні та дозвіллєві закладиʺ, в експозиційних залах та фондосховищах музеїв рекомендується застосовувати газове та вуглекислотне пожежогасіння. Це сприятиме збереженню важливих та цінних експонатів, документів, виставкових матеріалів у випадку можливих надзвичайних ситуацій.

Проект нових ДБН В.2.2-Х:201Х ʺКультурно-видовищні та дозвіллєві закладиʺ розробляється ПАТ ʺКиївЗНДІЕПʺ на заміну чинних ДБН 2005 року.

Довідково

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ