Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

В Україну доставили 340 тисяч доз оральної вакцини проти поліомієліту

Поліомієліт — це небезпечне захворювання, яке спричиняє поліовірус. Він вражає нервову систему та може призвести до невиліковного паралічу та летальних випадків. Про це повідомляє МОЗ.
Фото: МОЗ

Ліків проти поліо не існує, вакцинація проти поліомієліту є найефективнішим способом профілактики цієї хвороби. Найуразливіші до поліо — діти до 5 років, які не мають щеплення та, відповідно, імунітету проти вірусу.

Для захисту проти вірусу поліомієліту в Україні використовують два типи вакцин: інактивовану (ІПВ), що вводиться у вигляді ін’єкцій, та оральну (ОПВ), яку дають у вигляді крапель у рот. Краплі формують імунітет у кишківнику дитини, тим самим зупиняють поширення інфекції. Кожна дитина до досягнення 14 років має отримати шість доз вакцини проти поліо. Так можна сформувати імунітет до захворювання. Щеплення проводяться у 2, 4 (ІПВ), далі у 6 та 18 місяців, 6 і 14 років (ОПВ) і забезпечують захист на все життя.

Поліомієліт входить в 10 вакцинокерованих захворювань, щеплення проти яких внесені до Національного календаря профілактичних щеплень. Щеплення за календарем — безоплатні, зробити їх можна у медзакладах кожної області.

"За підсумками 2023 року рівень охоплення щепленнями проти поліо у різних вікових групах перевищив 80%, однак за рекомендаціями ВООЗ показник, який свідчить про захищеність населення від вакцинокерованих інфекцій завдяки щепленням, має складати 95%", — зазначає заступник міністра охорони здоровʼя, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

340 000 доз оральної вакцини проти поліомієліту (ОПВ) для підтримки Національної програми імунізації України доставив Дитячий фонд ООН (UNICEF Ukraine) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку. Зберігання та доставка в регіони вакцини, отриманої від міжнародних партнерів як гуманітарну допомогу, відбувається за підтримки проєкту #SAFEMed, USAID Ukraine - USAID Україна — «Безпечні та доступні ліки для українців».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ