Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В «Яндексі» заперечили звинувачення СБУ щодо передачі даних Росії

Компанія «Яндекс» відкидає звинувачення Служби безпеки України щодо того, що менеджмент компанії незаконно збирав і передавав до Росії персональні дані українських громадян.

«Ні у співробітників «Яндекс.Україна», ні у керівництва українського підрозділу не було доступу до персональних даних користувачів «Яндекса». Захист персональних даних наших користувачів у всіх країнах, де ми надаємо послуги, є найвищим пріоритетом. Зокрема для забезпечення цього, дані про користувачів знеособлені і анонімні», – йдеться в заяві прес-службі компанії.

«Існують суворі законні процедури, за якими правоохоронні органи можуть звернутися в компанію з вимогою розкрити ті чи інші дані – але на це має бути відповідне рішення суду, і сама компанія повинна визнати його обґрунтованим. Ніякої передачі даних, в якій звинувачують Яндекс, не було», – додали в «Яндексі».

У компанії заявили, що ведуть консультації з юристами щодо ситуації.

У Службі безпеки України 29 травня заявили, що сьогоднішні обшуки у «Яндексі» провели у зв’язку з тим, що менеджмент компанії незаконно збирав і передавав до Росії персональні дані українських громадян.

Раніше сьогодні у Службі безпеки України повідомили про проведення обшуків в офісах дочірньої структури російської компанії «Яндекс» у Києві й Одесі. У відомстві повідомили, що слідчі дії відбуваються у рамках кримінального провадження, відкритого за статтею 111 Кримінального кодексу України (Державна зрада).

15 травня президент України Петро Порошенко указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України, що передбачає застосування нових санкцій проти російських фізичних і юридичних осіб. У списку 468 юридичних осіб – зокрема сервіси «Яндекс», соцмережі «ВКонтакте», «Однокласники». Згідно з указом, інтернет-провайдери зобов’язані заблокувати доступ до цих інтернет-ресурсів. Тоді також у Раді національної безпеки і оборони України заявили, що через російські соцмережі «ВКонтакте» і «Одноклассники» ведеться інформаційна агресія проти України.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ