Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

В Яворові виявлено сказ у домашнього собаки

У січні 2020 року зареєстровано випадок захворювання на сказ в домашнього собаки, який утримувався у вольєрі, в місті Яворові (Львівщина).

Про це повідомила сьогодні, 21 січня, власкорові Гал-інфо лікар-епідеміолог, завідувачка відділенням організації епідеміологічних досліджень Яворівського районного відділу Львівського обласного лабораторного центру Віра Левицька.

З її слів, собака захворів 14 січня, коли з’явилися підозрілі симптоми: пес став гризти неїстівні предмети, однак був неагресивним. Щеплень проти сказу собака не отримував. Власники тварини звернулися за ветеринарною допомогою до фахівців Яворівської державної ветеринарної лікарні ветмедицини, де тварину негайно прощепили від сказу. Протягом доби собака наніс укуси іншому домашньому собаці під час їх вигулювання власником, а вже 15 січня хворий пес загинув.

«Фахівцями Львівської обласної ветеринарної лабораторії ветеринарної медицини проведено ветекспертизу матеріалів, взятих з останків тварини, видано такий результат: сказ.

Імовірне зараження собаки відбулося при контакті з дикими тваринами під час вигулювання в лісовому масиві поблизу військового містечка Яворова.

Через цей випадок сказу рішенням надзвичайної протиепізоотичної комісії при Яворівській райдержадміністрації було введено карантин в м. Яворові та на прилеглій території.

Проводяться щеплення домашніх тварин, собак і котів проти сказу спеціалістами Яворівської державної ветеринарної лікарні.

Власники тварини, які контактували із собакою, що загинув від сказу, отримали направлення для проведення в Яворівській лікарні антирабічних щеплень –єдиного засобу, який може попередити смертельне захворювання на сказ у людей – гідрофобію», – інформує лікар-епідеміолог Віра Левчицька.

На запитання журналіста, коли востаннє на Яворівщині було виявлено сказ, – лікар-епідеміолог відповіла, що у січні минулого року. Тобто, зареєстровано випадок захворювання на сказ домашнього собаки в селі Оселя Яворівського району Львівської області.

З її слів, цей собака утримувався в вольєрі. Однак на території села Оселі частими були випадки нападу лисиць на підсобні господарства, загибелі домашньої птиці від них. Імовірне зараження собаки відбулося при контакті з лисицею. Через цей випадок сказу рішенням надзвичайної протиепізоотичної комісії при Яворівській райдержадміністрації було введено карантин в с. Оселя та на прилеглій території. Проводилися щеплення домашніх тварин проти сказу. Усі особи, що контактували з собакою, який загинув від сказу, одержали в Яворівській лікарні антирабічні щеплення – єдиний засіб, який може попередити смертельне захворювання.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ