Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В ЄС запропонували підтримати експорт українського зерна субсидіями

Єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський вважає, що Єврокомісії варто виділити субсидії для українських компаній, які експортують зерно через порти Євросоюзу.

Про це Януш Войцеховський сказав на засіданні комітету Європейського парламенту з сільського господарства, передає Суспільне.

Войцеховський зазначив, що це лише його думка, але він сподівається, що Єврокомісія ухвалить відповідне рішення.

За його словами, сума субсидії може становити 30 євро за тонну зерна. Тож загалом необхідно до 600 млн євро для експорту близько 20 млн тонн зерна з України.

"Вартість цієї операції не дуже висока в порівнянні з іншими альтернативними рішеннями. Бо йдеться про 30 євро за тонну. За рахунок близько 600 млн євро можна підтримати експорт 20 млн тонн зерна з України", — сказав єврокомісар з питань сільського господарства.

Водночас Януш Войцеховський вважає, що заборону на ввезення українського зерна в п’ять сусідніх з Україною країн, яка закінчується 15 вересня, варто продовжити, інакше це призведе до великої втрати для їхніх виробників.

"Це проблема на 100% через нічим не спровоковану російську агресію. Після її початку Чорноморський маршрут, який був головним для України, виявився заблокованим", — сказав він і додав, що до початку повномасштабного вторгнення Росії експорт сільгосппродукції з України до ЄС становив 7 млрд євро. Після вторгнення він зріс на 6 млрд євро. З цього зростання близько 5 млрд євро припадає на п’ять сусідніх країн, що викликає шок на їхніх ринках.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ