Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У загостренні українсько-польських стосунків не обійшлося без третьої сторони, - Шеремета

На території Польщі є група людей, яка має не зовсім прийнятне бачення щодо подій минулого. Про це сьогодні, 7 липня, під час засідання круглого столу у Львові розповів секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета.

Водночас, за його словами, загалом у поляків приязне ставлення до українців, і Польща активно допомагає Україні у боротьбі з російським агресором.

«У загостренні не обійшлося без втручання третьої сторони. Того, кому вигідно створити напругу в українсько-польських відносинах», - сказав Святослав Шеремета.

Він наголосив, що останнім часом на території Польщі спостерігається тривожна тенденція з руйнування пам’яток української пам’яті, а в Перемишлі радикально налаштована група взагалі вчинила напад на українську ходу, яка відбувається щорічно протягом багатьох років.

«На перший план виходять історичні питання. Прикро, що вони починають брати верх над загальним контекстом співпраці. Окрім того, є певна медійна кампанія, зокрема, що стосується Волинської трагедії 1943 року. На жаль, українська сторона програє в цій кампанії. Присутньо лише питання польських жертв», - зазначив Святослав Шеремета.

Голова Об’єднання товариств депортованих українців «Закерзоння» Володимир Середа також зазначив, що між українцями та поляками намагаються створити конфронтацію.

«Я ворог будь якої конфронтації. Від конфронтації програють усі, якщо смакувати минуле в чорно-білих тонах», - сказав він.

За його словами, на жаль, в Україні мало літератури, яка б розкривала суть проблеми історичних стосунків України і Польщі. Окрім того, він наголосив, що і в Польщі немає істориків, які б вказали на те, що в Україні є серйозні дослідження цього питання , які варті уваги.

Святослав Шеремета наголосив, що політикам варто припинити розкручувати історичні питання і залишити історію для істориків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ