Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

“Ва-банк у Харкові”: Андрій Кокотюха презентував 100 роман

12 березня у стінах Львівського університету Андрій Кокотюха представив свій ювілейний, сотий роман “Ва-банк у Харкові”.

Перед університетською спільнотою письменника представили в.о. декана філологічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка Роман Крохмальний та доцент філологічного факультету Назар Федорак. Модератором події виступив український журналіст Сергій Руденко. 

На початку презентації Андрій Кокотюха представив до порівняння дві свої книги - першу і соту. “В лютому 1996 року вийшов у світ мій перший роман “Шлюбні ігрища жаб”. Дія цього роману відбувається у липні 1991 року, за місяць до розвалу СРСР. А сьогодні, через 28 років, вийшла моя сота книжка, у якій дія відбувається восени-взимку 1916 року, за 4 місяці до розвалу російської імперії. Це демонструє бажання в певні критичні моменти, у які ми живемо, зафіксувати саме не час, певний момент подій, але ті відчуття, які вони приносять, зафіксувати передчуття краху чогось”, - ділиться Андрій Кокотюха.

Ювілейний ретророман вийшов друком у львівському видавництві “Урбіно”. Редактором книги виступив директор видавництва - Анатолій Івченко, який є харків’янином, та який визначив, що книга є незвичною і для нього як видавця, і для практики самого автора. Відповідно до сюжету, у романі розкривається двобій між найвідомішим імперським детективом Аркадієм Кошком та зухвалим грабіжником на прізвисько Артист, який разом зі спільниками з різних мотивів вирішує пограбувати харківський банк. Героями роману є українці, поляки, росіяни та євреї.

В основі роману лежить історія реального збройного пограбування харківського банку у 1916 році, яке стало найбільшим у російській імперії. Андрій Кокотюха зазначає, що розповів про цю подію детектив Аркадій Кошко. Проте його свідчення та виклад історії містив безліч неточностей, а тому сюжет довелося трохи змінити, як і після першого відхилення тексту редактором.

Протягом презентації книги письменник детальніше розповів про особливості своєї творчої діяльності. “У мене історій, які я хочу розказати, більше, ніж реального часу, щоб їх написати і видавцю видати. Тому я стараюсь писати швидко. Але те, що пишеться швидко, думається довго”, - зазначає письменник та ділиться, що щодня йому вдається працювати по 4-5 годин.

Андрія Кокотюху також запитали про те, як йому вдалось написати 100 книг за 28 років та наскільки він при цьому повторюється у своїх текстах.

“Звичайно, можна сказати: “Ти штампуєш книжки одне за одним! Штамп, штамп. штамп!”. Але з іншого боку у вас є у Львові улюблене місце, де ви п’єте каву, куди ви ходите кожен день чи кожен ранок. Ви знаєте, яку саме каву вам зроблять, постійно приходите по неї, бо вона вам смакує. І вам все одно, що ви це робите з дня на день, з тижня на тиждень, з місяця на місяць. Так і ті, хто звик читати саме таку літературу, вони не просто не проти певних повторів. Вони чекають на них!” - розповідає письменник.

У живому діалозі зі студентами та викладачами Андрій Кокотюха також відповів на питання щодо реакції на критику, джерел натхнення та значущість розвитку масової україномовної літератури. Протягом зустрічі охочі могли поставити письменникові запитання, а також придбати новий роман та отримати автограф автора.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ