Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Головні досягнення системи БПД у 2019 році

Як повідомили у прес-службі Міністерства юстиції, протягом 2019 року система Безоплатної правової допомоги продовжувала раніше розпочаті проекти, започатковувала нові ініціативи, працювала над закладенням фундаменту для майбутніх досягнень.

І все це заради того, щоб кожна людина в нашій державі мала змогу отримати якісний та ефективний юридичний захист. На цьому наголосила заступник Міністра юстиції України Валерія Коломієць.

Серед головних досягнень минулого року, насамперед – формування нормативної бази для утворення Наглядової ради. Наказами Міністерства юстиції України затверджені Положення про Наглядову раду Координаційного центру з надання правової допомоги та Порядок проведення конкурсу щодо обрання її членів. Ці документи завершують етап формування нормативної бази для утворення Наглядової ради.

ʺНайближчим часом буде сформовано конкурсну комісію та прийнято рішення про проведення конкурсу з відбору членів Наглядової ради. У планах на цей рік – створити та забезпечити функціонування Наглядової ради. Крім власне нагляду за діяльністю системи, новий орган забезпечить незалежність управління. У комплексі це має підвищити довіру громадськості до системи з надання безоплатної правової допомогиʺ, – зазначила Валерія Коломієць.

По-друге, розпочато ʺпілотуванняʺ оцінювання якості БПД з використанням механізму ʺpeer reviewʺ. Минулого року було проведено 12 засідань Комісії з експертної правничої оцінки надання БПД працівниками центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Початковий етап оцінювання, який вже впроваджено, охоплює перевірку якості надання первинної правової допомоги та вторинної правової допомоги юристами системи БПД в цивільних та адміністративних справах. Під час пілотного оцінювання опрацьовано понад 150 матеріалів надання правової допомоги. Третій етап, який незабаром буде впроваджено, – це механізм ʺpeer reviewʺ для адвокатів.

Також успішно ʺпілотувавʺ проект з відновного правосуддя для неповнолітніх. Торік ʺпілотʺ проходив на базі системи надання безоплатної правової допомоги у шести регіонах – Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях.

ʺЯк діє відновне правосуддя для дітей – спрощено. Укладається медіаційна угода між потерпілим та неповнолітнім, потім дитина проходить програму з ресоціалізації та за рішенням суду звільняється від кримінальної відповідальності. Десятки неповнолітніх, які вперше вчинили злочин невеликої або середньої тяжкості, замість судового переслідування отримали шанс розпочати життя з ʺчистого аркушуʺ, – підкреслила заступник Міністра.

Пілотний проект ʺПрограма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочинуʺ продовжено на 2020 рік. Він охоплюватиме всю територію України.

Четверте досягнення – це створення нового клієнтоорієнтованого сайту системи БПД. Оновлений сайт системи БПД є максимально зручним для користувачів. В одному місці зібрана інформація, яка раніше знаходилась на 24 різних сайтах. На сайті є форми зворотного зв’язку, за допомогою яких можна отримати юридичну консультацію, надіслати питання чи повідомлення загального  характеру, повідомити про затримання, написати скаргу, дати інформацію на антикорупційну лінію. В одному розділі міститься інформація про всі категорії клієнтів БВПД, документи, які потрібні для підтвердження права на вторинну правову допомогу. Є інтерактивна карта центрів та бюро правової допомоги.

Також минулого року у системі БПД інституціоналізовано правопросвітницький напрям. Валерія Коломієць повідомила, що у Координаційному центрі з надання правової допомоги та регіональних центрах з надання БВПД створені окремі структурні підрозділи з правопросвітництва. Над створенням правопросвітницької стратегії системи БПД працювали понад 200 учасників I Всеукраїнського форуму ʺПраво&Свідомістьʺ, який проходив одночасно у п’яти містах України – Києві, Харкові, Одесі, Дніпрі та Львові. На основі напрацювань експертів та учасників форуму ʺПраво&Свідомістьʺ розроблена та затверджена Стратегія з правопросвітництва системи безоплатної правової допомоги, яка містить загальні засади здійснення правопросвітницької діяльності та організаційно-методичні рекомендації щодо проведення правопросвітницьких заходів у регіонах.

Однією з масштабних подій минулого року стала Київська міжнародна конференція з безоплатної правової допомоги, яка об’єднала понад 300 учасників з 8 країн, які мають практичний досвід управління системами БПД, надання безоплатних правових послуг вразливим групам населення, впровадження інновацій у сфері права для покращення доступу до правосуддя. Більше 70 спікерів з України, Канади, Грузії, Нідерландів, Шотландії, Ізраїлю та інших країн мали змогу обмінятися кращими практиками у сфері доступу до правосуддя. Впродовж 15 пленарних дискусій, робочих груп та супутніх заходів учасники обговорили питання доступності та якості правових послуг, посилення правової спроможності громад і громадян, моделі управління системою та запровадження інновацій. Підсумками конференції стали рекомендації щодо подальшого розвитку системи безоплатної правової допомоги України.

ʺНарешті, у 2019 було розпочато пілотування розвитку незалежного провайдера БПД на базі юридичної клініки ʺPro bonoʺ Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Робота пункту доступу до БПД забезпечується студентами Київського національного університету імені Тараса Шевченка, які відібрані для роботи у точці доступу до безоплатної правової допомоги за визначеним графіком. Усі вони склали тестові завдання та пройшли інтерв'ю за компетенціями. Разом зі студентами в точці доступу працюють працівники Правобережного київського місцевого центру з надання БВПД, які здійснюють наставництвоʺ, – підсумувала основні досягнення системи безоплатної правової допомоги у 2019 році Валерія Коломієць.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, Уряд виділив по 200 тис. грн сім’ям українців, загиблих внаслідок авіакатастрофи в Ірані.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ