Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Вандалів, що знищили мозаїку, публічно "відшмагали" в Ратуші

Сьогодні відбулось позачергове засідання виконавчого комітету ЛМР щодо ситуації з мозаїкою колишнього магазину "Океан", що на вул. В.Великого.

Фото: tvoemisto

Нагадаємо, вчора радянська мозаїка була зруйнована попри домовленості міста із забудовником щодо її збереження. Реакція міська влади була моментальною. Наступного дня, тобто сьогодні, було скликано виконком, де, не диво, з’явився мер Львова Андрій Садовий. Також було запрошено представників забудовника - ТзОВ «Компанія Ріел-Естейт Груп», засновником якої є скандальний бізнесмен Володимир Швед, який у 2017 був звинувачений у зґвалтуванні дівчини. Втім, прокуратура повідомила, що потерпіла відмовилась від звинувачень, і справа була закрита.  

Забудовник пообіцяв відновити мозаїку магазину "Океан"

Результатом засідання було прийняте рішення про скасування містобудівних умови щодо будівництва на території колишнього магазину «Океан». Члени виконкому проголосували одноголосно, але цьому передувала палка дискусія поміж чиновниками мерії та представниками забудовника.

Проектант та приватний архітектор, що представляв обвинувачену сторону апелював до того, що фундамент будівлі був слабкий. Будівельники це виявили, коли почали робити реконструкцію і вирішили, що можна розбирати стіну з мозаїкою, бо вона «падала на робітників».  

Фото: tvoemisto

Також представники забудовники відкидали звинувачення у вандалізмі і запевняли чиновників, що збираються відновлювати мозаїку, оскільки вона зазначена у проекті будівництва. «В проекті було зазначено про переміщення мозаїки на реконструйовану стіну об'єкту. Мозаїка стояла до вчора. Ми вивчали, як це перенести. В проекті є зазначено, що мозаїка, її орнамент має бути перенесений на стіну», - пояснив представник забудовника.

Також на засіданні виконкому був присутній сина автора мозаїки Володимира Патика – Остап Патик, який стверджував, що зруйновану мозаїку неможливо жодним чином відновити: «Це є акт вандалізму, цинічне нищення нашої культури. Відновити це не можливо, бо є знищений матеріал, бетон, мозаїка, цегла. Архітектор бреше, забудовник бреше. Треба змусити їх це відновити. Тут 102 м кв мозаїки, це 22,5 тонни. Треба відновити по 3D-моделях, фахівці є, але має бути воля міста і забудовника».

Схожу думку і висловив головний архітектор міста Юліан Чаплінський.

«Реконструкція передбачає повне або часткове збереження несучих конструкцій. Ці залишки фундаменту — це не несучі стіни, ніякої споруди зараз там не існує. Підтримую думку щодо скасування містобудівних умов і дозволів на будівництво», - зазначив Чаплінський.

Сам мер Андрій Садовий був рішучим у своїх діях та словах. Він порівняв цю ситуацію із знесенням незаконного будинку на Личаківській. Садовий зазначив, що забудовник «понесе покарання, яке буде вартувати мільйонний доларів, в рамках чинного законодавства».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ