Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Варшавський університет святкує 200-річний ювілей

Сьогодні, 13 травня, у столиці Польщі розпочинається Всесвітній з’їзд випускників Варшавського університету. У столиці Польщі відбудуться велика конференція, неофіційні зустрічі у садах університетської бібліотеки та концерт. Зустріч людей, пов’язаних із найбільшим і найпрестижнішим польським вишем, є центральною подією відзначення двохсотліття навчального закладу, що припадає на 2016 рік.

Сейм Польщі вшанував ювілей Варшавського університету прийнятою ухвалою. Текст документа зачитав спікер нижньої палати парламенту Марек Кухцінський. «У двохсоту річницю від створення Варшавського університету Сейм висловлює вдячність та повагу багатьом поколінням науковців та студентів Варшавського університету. Від 1816 року цей виш виховує інтелектуальні еліти Польщі, веде дослідницьку роботу і, даючи знання у багатьох ділянках, впливає на розвиток національної культури та економіки, є активним у сфері громадської служби та суспільної відповідальності», – ідеться в ухвалі. Депутати теж запевнили, що Сейм продовжуватиме підтримувати розвиток Варшавського університету.

Варшавський університет існує від 1816 року. Кілька разів його закривали. Так сталося після провалу листопадового та січневого повстань, а також в часи Другої світової війни. Після 1939 року, попри заборони та загрозу смертної кари, викладачі вишу створили підпільну освітню структуру, котра становила частину польського руху опору. Після війни виш став важливим опозиційним центром.

Нині Варшавський університет є найбільшою вищою школою у Польщі. На 20 факультетах навчається майже 46 тисяч студентів. З кожним роком виш покращує свою позицію у світових рейтингах. У міжнародному рейтингу QS World University Rankings за 2014/2015 академічний рік університет зайняв 344.мМісце у світі, найвище серед усіх польських навчальних закладів.

На сьогоднішній день найстарша варшавська Альма-матер підготувала п’ятьох лауреатів Нобелівської премії: Генрика Сєнкєвича, Чеслава Мілоша, Менахема Беґіна, Юзефа Ротблата та Леоніда Гурвіча.

Польське радіо
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ