Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Варикозне розширення вен: що це, чим небезпечне і чи можна вилікувати мазями?

Однією з найчастіших судинних патологій є так зване варикозне розширення вен. Цей недуг, як правило, спричинений недостатністю клапанного апарату судини, внаслідок чого відбувається зворотній закид крові.

Як наслідок – у людини спостерігається розширення та деформація вен нижніх кінцівок, що може стати причиною розвитку різних ускладнень. До речі, отримати фахову консультацію щодо цього важливого питання ви можете на сайті «Клініки Святого Миколая».

Основні симптоми варикозу

Безперечно, головна ознака варикозного розширення вен – візуальна, тобто ви бачите зміни у розмірах та формі вен. Варто одразу є зауважити, що косметичний ефект проявляється вже на пізніх стадіях розвитку варикозу. Однак хворобу можна «розпізнати» на ранніх стадіях:

  • Якщо ви відчуваєте важкість в гомілках, а ваші ноги ніби «закам’яніли» - це один з найпоширеніших симптомів варикозу;
  • Больові пульсуючі відчуття в нижніх кінцівках, які особливо виразно проявляються або під час фізичних навантажень, або під кінець дня;
  • Судоми та набряки ніг (які особливо виразно проявляються ввечері);
  • Так звана «венозна кульгавість», тобто порушення ходи;
  • Значне зниження чутливості нижніх кінцівок тощо.

Якщо ви помітили в себе хоча б один із згаданих вище симптомів, краще одразу ж звернутися за консультацією до профільного лікаря, адже будь яких недуг краще лікувати на ранніх стадіях.

Розвиток варикозного розширення вен проходить поступово, в декілька стадій. Перша – набрякають гомілки, з’являються характерні судинні зірочки; друга – збільшення набряку нижніх кінцівок, візуально вени змінюють форму, розміри, помітні деформації та своєрідні варикозні вузли; третя – до попередньо вказаного додається «варикозна кульгавість» та зміни в шкірному покрові (пігментація, сухість шкіри); четверта – трофічні виразки, які заживають; п’ята – трофічні виразки, котрі не заживають.

Як лікувати варикоз

Перше, що спадає на думку, коли мова йде про лікування варикозного розширення вен, - використання спеціальних зовнішніх лікарських засобів, тобто мазей, гелів, кремів та інших подібних препаратів. Що ж до їх ефективності в плані лікування варикозу – тут думки фахівців розходяться. Але не заперечується одне – мазі та гелі добре знімають біль, набряк, покращують еластичність вен, знижують ризики тромбозу. Тобто про усунення самого недугу мова не йде.

Проте існує інший спосіб, який, власне, використовується для лікування варикозу – оперативний, який проводиться за двома методиками: склеротерапія, яка передбачає введення спеціального препарату, який, так би мовити, склеює стінки враженої судини, та радіочастотна абляція – вплив радіочастотної енергії вражена суди ніби «спаюється».

Пам’ятайте, виявлення варикозу (як і будь-яких інших хвороб) на ранніх стадіях розвитку значно полегшує лікування та підвищує шанси на стовідсоткове одужання. А тому в жодному разі не нехтуйте симптомами, а одразу ж звертайтеся до лікаря, щоб уникнути різноманітних ускладнень! Будьте здорові!

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ