Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вчені виявили величезний континент під Європою

Вчені виявили величезний континент, який існував сотні мільйонів років тому в Середземномор’ї та про який досі не було відомо. Він мав назву Велика Адрія та був завбільшки з Гренландію.

Про це повідомило Громадське з посиланням на CNN.

Величезну частину суші виявили під час реконструкції еволюції складної геології Середземноморського регіону. Вчені не знають точно, на що була схожа Велика Адрія. Вони допускають, що континент міг нагадувати частково затоплену Зеландію. 

Однак Велика Адрія проіснувала недовго. Близько 130-150 мільйонів років тому унаслідок руху тектонічних плит континент змістився і зіткнувся з частиною ще одного давнього континенту — Лавразії.

Унаслідок зіткнення верхню частину Великий Адрії повністю здерло (зі здертого шару утворилися гірські хребти Європи — Альпи, Апенніни, Балкани, Греція та Туреччина), а основна частина континенту опустилася вниз, під Європу. Тепер залишки континенту перебувають під Італією, Ірландією та Хорватією.

Вченим вдалося створити комп’ютерні симуляції руху тектонічних плит перед, протягом та після занурення Великого Адрії під Європу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ