Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Верховна Рада розблокувала трансплантацію органів

Верховна Рада у четвер, 28 лютого, розблокувала трансплантацію органів.Операції з трансплантації, які можуть врятувати життя, вже не поза законом. Про це пише ВВС Україна.

Спочатку для включення до порядку денного законопроекту 9461-д, який вирішує питання трансплантації, не вистачило семи голосів. Спікер парламенту Андрій Парубій тричі намагався включити його до порядку денного.

Пізніше депутати все ж змогли повернулися до цього законопроекту, віддавши 231 голос за законопроект вцілому.

"Те, що в Україні два місяці була заблокована трансплантація через законодавчий колапс, сьогодні цю помилку виправив парламент", - заявила після ухвалення закону депутат від "Самопомочі" Ірина Сисоєнко.

Чому в Україні заблокована пересадка органів?

Що змінює новий закон?

"Закон 9461-д дозволяє робити операції трансплантації за відсутності реєстрів", - пояснювала один з авторів закону Ольга Богомолець.

Таким чином, депутати створили певний перехідний період до того часу, поки буде готовий і працюватиме реєстр донорів. Цей період триватиме до 1 січня 2020 року. До цього часу організація трансплантації здійснюватиметься на основі інформації, що міститься на паперових носіях.

До початку роботи реєстру та протягом наступних трьох місяців з дня початку його роботи рішення про трансплантаціїю буде приймати консиліум лікарів.

Закон розширив перелік осіб, які можуть стати донорами кісткового мозку серед близьких родичів, і надав можливість сімейним лікарям отримати згоду на посмертне донорство від потенційних донорів.

За приблизними підрахунками МОЗ, в Україні близько 5 тис. людей потребують пересадки органів.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ