Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Верховна Рада схвалила законопроєкт про "Дія Сіті"

Верховна рада у другому читанні та в цілому схвалила проєкт закону №4303 "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні", необхідний для запуску проєкту "Дія Сіті", що передбачає впровадження низки заходів задля стимулювання розвитку IT-індустрії.

Про це інформує Суспільне.

Відповідне рішення підтримали 262 народні обранці.

За словами авторів документу, метою закону є формування в Україні передової цифрової економіки протягом найближчих років та зростання частки високотехнологічних продуктів та послуг у загальному ВВП України до 10%. Згідно з пояснювальною запискою, законопроєкт запроваджує спеціальний режим оподаткування для резидентів "Дія Сіті".

"Пропонується створити Дія Сіті – середовище (екосистему), що стимулюватиме розвиток цифрової економіки, розробки в галузі передових технологій з високою доданою вартістю та формування економіки знань", – йдеться у її тексті.

Також спеціальний режим запроваджується для оподаткування заробітної плати працівників резидентів "Дія Сіті" та винагороди залучених ними фахівців за гіг-контрактами.

Окрім того, документ пропонує можливість обрання контрактної форми трудового договору при оформленні трудових відносин між резидентами "Дія Сіті" та їхніми працівниками. Перевірка резидентів "Дія Сіті" має відбуватися за попереднього погодження з керівником або заступником керівника відповідного центрального органу виконавчої влади.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що ухвалення закону дозволить запровадити одну з найкращих систем оподаткування у світі та створити в межах проєкту умови для розвитку IT і креативних індустрій.

"Дія Сіті" вводиться як альтернатива. Участь у ньому добровільна. Вплив держави на резидентів "Дія Сіті" законодавчо зведено до мінімуму. Держава гарантує IT-індустрії незмінність умов протягом 25 років", – написав він на своєму Telegram-каналі.

Раніше у Міністерстві цифрової трансформації повідомляли, що після запуску спеціального правового режиму "Дія Сіті" для ІТ-компаній діятимуть наступні ставки податків: ПДФО — 5%, військовий збір — 1,5%, єдиний соціальний внесок — 22% та податок на виведений капітал — 9%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ