Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Верховна Рада спростила роботу місцевого самоврядування в умовах війни

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7153, який спрощує функціонування місцевого самоврядування та уряду у період воєнного стану.

Ухвалення закону дозволить владі на місцях швидше та ефективніше ухвалювати рішення в умовах війни.

Голова громади, де не ведуться бойові дії, отримає право на одноосібне прийняття рішень, необхідних для реалізації режиму воєнного стану, зокрема:

  • затвердження тимчасової структури виконкому;
  • внесення змін до місцевого бюджету;
  • утворення нових виконавчих органів;
  • управління комунальним майном та підприємствами;
  • боротьба зі стихійними лихами та небезпечними відходами.

Зазначені рішення підлягають нагляду з боку військової адміністрації.

Закон також дає громаді можливість оперативного ухвалення будь-яких рішень, оскільки тимчасово призупиняється дія норм про доступ до публічної інформації, про засади регуляторної політики тощо.

Також з’явиться можливість оперативно, без конкурсу, призначати на посади та звільняти працівників місцевого самоврядування, державних службовців (зі збереженням трудових прав після завершення воєнного стану, а також можливістю піти на іншу роботу в період відсторонення).

Забороняється ліквідація підприємств стратегічного сектору економіки без окремого рішення КМУ.

Голова громади також зможе зупиняти строки надання адмінпослуг, якщо інше не встановить Уряд та уніфікувати підхід до надання адмінпослуг, щоб вони максимально справедливо надавались на територіях, де немає бойових дій, проте з обов’язковим урахуванням безпекових загроз (обмежений доступ до реєстрів тощо).

Повноваження районних рад здійснюють районні військові адміністрації, а обласні ради наразі продовжують функціонування (окрім випадку тимчасової окупації чи оточення обласного центру), оскільки тоді всі функції переходять військовим адміністраціям.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ