Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Волинь

Верховний Суд виніс постанову щодо перейменування проспекту Григоренка в Харкові

11 лютого 2021 року Верховний Суд України виніс постанову, якою залишив без задоволення касаційну скаргу Харківської міської ради на рішення Другого апеляційного адміністративного суду від 8 листопада 2019 року. Таким чином поставлена крапка у першій спробі Харківської міськради повернути проспекту Петра Григоренка попередню назву – проспект Маршала Жукова. Постанова набрала законної сили з дати її ухвалення та не підлягає оскарженню. Про це інформує прес-служба УІНП.

Судовий процес тривав з червня-липня 2019 року. Нагадаємо, у травні 2019 року тодішній міський голова Харкова Геннадій Кернес закликав підтримати петицію «Поверніть харків’янам історію», у якій йшлося про повернення проспекту Петра Григоренка попередньої назви. Петиція зібрала 5587 голосів, подолавши прохідний бар’єр, тож 19 червня 2019 року її розглянули на сесії Харківської міської ради. До прийняття депутатами рішення частина громади міста зібрала та передала в мерію у письмовому вигляді понад 5000 підписів харків’ян, які виступали за збереження чинної назви. Проте Харківська міська рада ухвалила рішення повернути назву Маршала Жукова.

У відповідь на це члени територіальної громади Харкова Дмитро Булах та Ігор Черняк, народний депутат України Андрій Білецький, харківська територіальна організація партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», партія «Демократична сокира» та харківська обласна організація «ВО Свобода» подали позови до Харківського окружного адміністративного суду, які були об’єднані в одне провадження. Український інститут національної пам’яті брав участь у судовому процесі як третя сторона.

Рішенням № 520/6394/19 від 5 вересня 2019 року Харківський окружний адміністративний суд, розглянувши справу за правилами спрощеного позовного провадження, визнав протиправним та скасував рішення Харківської міської ради. Міська влада подала апеляцію. 8 листопада 2019 року Другий апеляційний адміністративний суд виніс постанову, якою скасував рішення Харківського окружного адміністративного суду, але при цьому визнав протиправним рішення Харківської міської ради про повернення проспекту назви Маршала Жукова. Харківська міська рада подала касаційну скаргу до Верховного Суду України, яку останній залишив без задоволення.

«Харківська міська рада прийняла рішення про перейменування проспекту П. Григоренка на проспект Маршала Жукова у м. Харкові безпосередньо на підставі електронної петиції, без проведення громадського обговорення цього питання та оприлюднення проєкту спірного рішення, – зазначається у постанові Верховного Суду. – З урахуванням встановлених обставин колегія суддів погоджується з висновком суду апеляційної інстанції, що порушення процедури оприлюднення проєкту рішення ради і порядку його прийняття є суттєвими і могли вплинути на його правильність, що є достатньою підставою для визнання такого рішення протиправним».

Поки тривав вище зазначений судовий процес, Харківська міська рада реалізувала другу спробу повернути проспекту Петра Григоренка назву на честь радянського маршала. Її рішення від 26 лютого 2020 року також було оскаржене. 15 лютого Другий апеляційний адміністративний суд залишив у силі рішення суду першої інстанції від 18 червня 2020 року, яким повернення назви Маршала Жукова визнається протиправним.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ