Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Від сьогодні Білорусь припиняє постачання електроенергії до України

Постачання електроенергії до України припиняють від сьогодні, 18 листопада, відповідно до встановленого порядку взаємодії в рамках контрактних відносин
фото ілюстративне

Про це повідомляє Белта.

Відзначається, що рішення прийнято в рамках встановленого порядку взаємодії за контрактом, який сторони підписав раніше.

"Можливість подальшого здійснення постачання електроенергії в Україну буде розглядатися білоруською стороною з урахуванням технічних можливостей", - йдеться в повідомленні.

При цьому на сайті Міністерства енергетики Білорусі повідомляється, що 17 листопада автоматично був відключений від мережі перший енергоблок Белаес. Фахівці нібито здійснюють діагностику та аналіз роботи систем. 

26 жовтня 2021 року компанія "Укренерго" провела аукціон з розподілу доступу до міждержавних перетинів електромереж на листопад 2021 року. За результатами аукціону українські компанії викупили можливість постачати електроенергію з Росії в обсязі 2,2 ГВт і з Білорусі – 900 МВт.

2 листопада Україна через дефіцит потужності в енергосистемі запросила аварійну допомогу з енергосистеми Білорусі в обсязі 500 МВт та зі Словаччини через Бурштинський енергоострів в обсязі 100 МВт. Україна тричі за 2021 рік просила аварійні постачання електроенергії.

Раніше Білорусь заявила, що з 6 листопада відновлює експорт електроенергії до України. Постачання мало діяти до кінця листопада.

8 листопада учасники енергетичного ринку отримали листа від "Беленерго" з приводу зупинення постачання електроенергії в рамках рамкових договорів з листопада. Білоруське держпідприємство також повідомило, що не укладатиме подібні договори в майбутньому.

Пізніше у "Беленерго" уточнили, що країна продовжить продавати електроенергію Україні і протягом листопада, а лист про зупинення постачання за рамковими договорами від 8 листопада було направлено на адресу конкретних компаній, яким постачання електроенергії у листопаді 2021 року не заплановано.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ