Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Від того, що кількість папірців зросте, реального збільшення рівня життя не буде, - Пинзеник

Економіст, колишній міністр фінансів України Віктор Пинзеник в ефірі телеканалу "112 Україна" прокоментував слова керівництва країни про підвищення мінімальної зарплати до 3 200 грн.

"Мало підняли зарплату депутатам, треба було більше. Були періоди, коли цифра була шестизначною. Треба не забувати таку дрібничку, що є реальна економіка, що гроші – це тільки еквівалент на право споживання певної частки продукції. А якщо економіка росте на 1-3%, чи можуть доходи зрости в багатократному розмірі?

Підрахунки показують, що наступного року виробництво продукції в Україні буде лише 5 тис. грн з розрахунку на одну людину на місяць. Це без врахування того, що не все можна спожити.

Якщо враховувати співвідношення між мінімальною і середньою зарплатою, а сьогодні це майже 1:4, то в нас середня зарплата мала б бути 12 тис. грн. Але економіка стільки не виробляє.

Я знаю, що розглядається варіант, коли мінімалку накладуть в основу тарифної сітки, а тільки встановлюють доплати тим, хто буде отримувати менше. Але треба врахувати, що сьогодні до 3 тис. зарплати отримує майже 40% населення в економіці. З цим рішенням у всіх них зарплата буде однакова.

Я б хотів нагадати, що з цим соціальним стандартом пов'язаний такий стандарт, як мінімальна пенсія. Мені важко уявити, що буде схвалена мінімальна зарплата у розмірі 3200 грн і в два рази менший розмір пенсії.

Хотів би нагадати, що сьогоднішні доходи Пенсійного фонду забезпечують виплату всього 700 грн пенсії. Тому досягнути такого розміру можливо, але каналом для цього зростання є не економіка, а канал, на жаль, поганий - називається інфляція.

Який рівень інфляції можна очікувати, якщо парламент проголосує за такі цифри? Економіка має свої закони. Є аксіома, яка не потребує доведення. Не можна спожити те, чого немає. Ми знаємо, скільки виробляє економіка. Від того, що кількість папірців зростає, немає збільшення реального рівня життя.

Я сподіваюся, Україна пережила достатньо уроків, щоб зрозуміти: доходи населення підіймає економіка, а не зарплата. Зарплата слідує за зростанням економіки"…

Віктор Пинзеник, 112 Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ