Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Відійшов у вічність філософ, антрополог та поет зі Львова Роман Кісь

Про це повідомили 12 грудня на Facebook-сторінці PEN Ukraine.
Фото Суспільне

"Сумні новини... Сьогодні вночі помер український філософ, антрополог, етнолінгвіст та поет Роман Кісь. Висловлюємо щирі співчуття колегам, друзям та рідним. Світла пам‘ять".

Довідка:

Кісь Роман Ярославович - народився 9 травня 1949 у Львові - український філософ, антрополог, етнолінгвіст і поет.

Закінчив філологічний факультет Львівського університету (1971), відтоді працював науковим співробітником Інституту народознавства НАН України.

Був учасником літературного середовища 1970-их рр. у Львові, що гуртувалося навколо Григорія Чубая і підготувало 2 номери самвидавного мистецького альманаху ʺСкриняʺ. У 1-му випуску Роман Кісь опублікував 2 верліброві вірші (ʺХлопчикʺ, ʺБойківська зимаʺ) і уклав для Товариства ʺКвестіонарʺ, в якому наголосив на небезпеці мовної уніфікації (ʺСим квестіонаром кладу собі за мету не тілько убезпечити нас од загрози уніформізму і подальшої дії колєктивної прессії, але створити підвалини правдішньої єдности за принципом доповнювальности цілковитих ріжнорідностейʺ).

В роках 1980–1981 працював у скансені Шевченківського гаю, звідкіль декілька разів його забирали на бесіди-допити до УКДБ. Одночасно задля заробку працював вантажником на „Молдвинзаводі“ в цеху готової продукції.

У 1981 році йому інкримінували злісне хуліганство і ув'язнили на 3 роки (насправді за статтю проти русифікації України). У 1981—1982 рр. відбував покарання у Бердянську на 77-й зоні, потім ʺз нагоди 60-річчя створення СРСРʺ відправили ʺна хіміюʺ на Лисичанський нафтопереробний завод, де працював бетонувальником. В часі ув'язнення познайомився з християнами-баптистами, які відтоді постійно надавали йому суттєву підтримку. Вдруге заарештований у 1985 році за відмову відбувати збори офіцерів запасу. Р.К. вимагав, аби його зарахували для участі в зборах рядовим запасу, оскільки обов'язки офіцера передбачали атеїстичну пропаґанду. Перебував в місці позбавлення волі „на зоні“ в Маневичах Волинської області включно до 1986 року.

Лауреат державної премії ім. Колесси, головний редактор релігійно-філософського альманаху ʺTransfiguratio / Преображенняʺ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ