Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Відійшов у засвіти голова Спілки вчителів-полоністів в Україні

11 січня на 71 році життя помер Адам Хлопек – голова Спілки вчителів-полоністів в Україні, педагог і популяризатор польської освіти та культури, кавалер Командорського хреста Ордену відродження Польщі, удостоєний відзнаки «За заслуги перед містом Дрогобичем». Про це повідомили у Дрогобицькій міській раді.
Адам Хлопек

Про непоправну втрату повідомив Загальноукраїнський координаційно-методичний центр вивчення польської мови та культури у Дрогобичі.

Усе своє життя Адам Хлопек присвятив розбудові польської освіти в Україні, культурному розвитку Дрогобиччини, збереженню національної та історичної пам’яті про свою малу батьківщину та плеканню польсько-української дружби. Серед його незліченних освітніх заслуг – заснування Польської суботньої школи Святої Королеви Ядвіги в Дрогобичі, а згодом за її зразком – цілої мережі суботніх шкіл в Україні, створення громадської організації «Спілка вчителів-полоністів в Україні» та її відділів в інших регіонах, заснування Загальноукраїнського координаційно-методичного центру вивчення польської мови та культури у Дрогобичі.

Також Адам Хлопек був членом правління Федерації польських організацій в Україні, членом Ради представників громадських об’єднань корінних народів, національних меншин України при Міністерстві освіти і науки України, керівником Дрогобицької філії Інституту модернізації змісту освіти Міністерства освіти і науки України.

Саме завдяки його зусиллям у Дрогобичі відремонтували будівлю, в якій зараз розташований Загальноукраїнський координаційно-методичний центр вивчення польської мови та культури.

Адам Хлопек – автор багатьох публікацій про польську мову, польську освіту в Україні та історію Дрогобиччини.

Він був великим поборником повернення католикам костелів, захоплених комуністичною владою. Сприяв відновленню багатьох римо-католицьких храмів. Особливо дбав про старе кладовище на вулиці Трускавецькій у Дрогобичі. Сприяв упорядкуванню цвинтаря, реставрації багатьох цінних надгробків, інвентаризації та створенню пантеону великих поляків в одній із каплиць. А також саможертовно займався благочинністю.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ