Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Відійшов у засвіти відомий український етнолог та професор ЛНУ

12 березня відійшов у засвіти відомий український етнолог, доктор історичних наук, професор кафедри етнології ЛНУ імені Івана Франка Михайло Глушко.
Михайло Глушко

Раптова смерть обірвала життя науковця і педагога на 69 році життя, – повідомляє Локальна історія.

"Все своє життя вчений самовіддано працював на ниві української народознавчої науки. Його монографії (“Шляхи сполучення і транспортні засоби в Українських Карпатах другої половини XIX – поч. XX ст.” (1993), “Генезис тваринного запрягу в Україні (Культурно-історична проблема)” (2003), Народознавчі студії в Науковому товаристві імені Шевченка (1895-2020) (2022), “Філарет Колесса і Наукове товариство імені Шевченка у Львові” (2023)), навчальні посібники (“Методика польового етнографічного дослідження” (2008), “Історія народної культури українців” (2014)) та численні статті з різних проблем етнології, історії, археології, фольклористики, лінгвістики й історіографії заслужено здобули професорові Глушку авторитет одного з провідних українських етнологів", - повідомляють у дописі.

Також у "Локальній історії" зазначають, що 1994 року Михайло Степанович очолив експедицію до Чорнобильської зони, з якої розпочалися щорічні історико-етнографічні дослідження радіоактивно забрудненого Полісся. Загалом він організував, керував та брав участь у більш ніж тридцяти історико-етнографічних експедиціях, під час яких було досліджено Бойківщину, Гуцульщину, Лемківщину, Надсяння, Опілля, Покуття, Поділля, Волинь, Середнє Подніпров’я, Західне Полісся та інші етнографічні райони України.

Зібрав майже півтори тисячі українських народних пісень, десятки казок, легенд, переказів і народних оповідань, сотні прислів’їв і приказок тощо, які й досі не опубліковані.

"Михайло Глушко був автором низки статей до нашого журналу “Локальна історія”, зокрема післямови до виданого зовсім недавно “Різдвяного співаника”. Світла і незгасна пам'ять про Людину і Вченого!", – йдеться у повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ