Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Відносини з Україною зараз "є не найкращими" — МЗС Польщі

Заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський, заявив, що відносини з Україною зараз "не є найкращими" і є багато питань, щодо яких Варшава і Київ "не дійшли згоди".

Про це він сказав в етері RMF FM, коментуючи виклик українського посла в МЗС Польщі у відповідь на виклик до МЗС України польського посла в Києві Бартоша Ціхоцького.

Яблонський зазначив, що до міністерства 2 серпня прийде заступник посла України, а очільник дипмісії Василь Зварич зробить це, щойно повернеться до Варшави з наради послів у Києві.

"Розмова буде дуже відвертою. Буде, як завжди, дуже конкретно. Ми передамо наші оцінки щодо стану наших відносин сьогодні, який, на жаль, через останні заяви деяких представників української влади є не найкращим. Ніхто цього не приховує. У мене таке враження, що це пов’язано з тим, що там, на жаль, з’явилися якісь емоції. Тут ми трохи розуміємо – бо, звісно, держава піддається нападу, – але вона також не повинна нападати на своїх союзників", – сказав він.

Заступник глави МЗС наголосив, що є багато питань щодо яких Польща та Україна "не дійшли згоди".

"Ми керуємося політикою польських національних інтересів. Ми підтримуємо Україну настільки, наскільки це відповідає польським національним інтересам. Так було завжди і так буде", – сказав Яблонський.

Напередодні увечері він написав у Твіттер, що підтримка України в експорті зерна на позаєвропейські ринки не може відбуватися коштом польського сільського господарства.

"Тиск на Польщу в цьому питанні не буде ефективним. З точки зору інтересів України, Україні було б доцільніше чинити тиск на інституції ЄС, щоб вони підтримали країни-члени у розвитку інфраструктури, необхідної для транзиту зерна", — написав Яблонський.

Заступник міністра також заявив, що Волинська трагедія – "це геноцид, вчинений 80 років тому українцями проти поляків".

"Без розкриття цього злочину, розблокування ексгумації та вшанування пам’яті її жертв не буде справжнього польсько-українського примирення чи інтеграції України в ЄС", — написав він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ