Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Віллу Йоанни Лоренц на Коновальця все ж таки знесли

23 жовтня у Львові знесли Віллу Йоанни Лоренц на Коновальця, 21. Тут, за рішенням ЛМР, має з’явитися житловий багатоквартирний будинок на 6 поверхів з підземним паркінгом.
фото - пресслужба ЛОДА

Про це інформує Департамент архітектури та містобудування Львівської ОДА.

«На жаль, вберегти будинок не вдалося. Непам‘яткою, на основі облікової документації сумнозвісного Валерія Потюка, його визнало Міністерство культури та інформаційної політики. Консультативна рада при нашому департаменті надавала міністерству оновлену документацію, а голова Львівська обласна державна адміністрація Максим Козицький видав відповідне розпорядження про щойно виявлену пам’ятку архітектури, що гарантує будинку захист законом. 

У понеділок, 25 жовтня, я перевірив факт руйнації історичного будинку і написав заяву у Національну поліцію України. Відповідні листи про знищення вілли ми від імені департаменту скеровуємо на Міністерство культури та інформаційної політики України», - каже начальник управління охорони об’єктів культурної спадщини департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА Василь Петрик.

Першим власником будинку був Ян Іжицький, спорудив його на початку ХХ століття. З 1916 року вілла була осередком молочарських організацій, а після Другої світової перейшла у власність Львівського молокозаводу. 

У 2012 році Львівська міська рада планувала передати віллу в постійне користування Львівська політехніка під будівництво багатоквартирного будинку. З 2017 році будинок перебував у приватній власності.

Нагадаємо, розробник облікової документації щодо вілли Лоренц - той самий п. Валерій Потюк та ліквідоване Львівською обласною радою комунальне підприємство «Реставрація та управління замками і палацами Львівщини».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ