Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вночі Папа Римський відслужить Святу Месу Різдва, що транслюватиметься в усьому світі

У Ватикані розпочинаються різдвяні богослуження. Завтра Наступник святого Петра звернеться до Риму та світу з урочистим різдвяним посланням.
Фото: Vatican News

За інформацією Vatican News, сьогодні, 24 грудня 2019 р., о 21:30 римського часу, Нічною Святою Месою Різдва, яку Святіший Отець Франциск очолить у базиліці Святого Петра, у Ватикані розпочнуться святкові богослуження. В саму урочистість Різдва Христового Святу Месу в базиліці відслужить кардинал Анджело Комастрі, архипресвітер базиліки Святого Петра, натомість, Папа опівдні з лоджії Ватиканської базиліки звернеться до Риму і світу з різдвяним посланням та уділить традиційне урочисте благословення.

Особливості богослуження

Згідно із дуже старовинною традицією, яка своїм корінням сягає початків Церкви в Римі, католики латинського обряду відзначають таїнство Христового народження опівночі, пригадуючи ту тишу, яка огортала світ, коли народився наш Спаситель і неземне світло, що засяяло перед пастухами, які перші прийняли радісну вістку про народження Месії. Тому це богослуження також називають ʺМесою пастирівʺ.

Свята Меса розпочалося ʺКалендоюʺ – стародавнім урочистим звіщенням про народження Ісуса, що представляє історію спасіння від створення світу, покликання Авраама, через вихід з єгипетської неволі та звіщення пророків аж до народження Месії у Вифлеємі. Після завершення ʺКалендиʺ розпочнеться святковий передзвін, Святіший Отець зніме покрівець зі статуетки Дитятка Ісуса, поставленої перед престолом, а діти, які представлятимуть різні континенти, покладуть перед нею квіти. По завершенні Євхаристійного богослуження Папа, в супроводі дітей, перенесе цю статуетку до різдвяного вертепу, спорудженого в базиліці Святого Петра. Після того, як диякон покладе її до ясел, Святіший Отець зупиниться перед вертепом у молитві.

Єднаючись з усім світом

Завдяки найрізноманітнішим засобам комунікації – радіо, телебаченню та інтернету – у спільній молитві з центром Католицької Церкви єднатимуться вірні в усьому світі. Усі люди доброї волі зможуть почути різдвяне послання Єпископа Риму, яке, серед іншого, завжди є побажанням миру та закликом до солідарності з тими частинами земної кулі, які страждають з приводу збройних конфліктів, стихійних лих та гуманітарних катастроф.

Нагоду почути різдвяні проповідь і послання Святішого Отця матимуть також українські телеглядачі. Трансляції з Ватикану вестимуть телеканали ʺUA: Першийʺ, ʺ5ʺ, католицького телебачення ʺEWTNʺ та деяких регіональних телеканалів України, які сьогодні ввечері транслюватимуть ʺМесу Пастирівʺ з базиліки Святого Петра, а завтра, 25 грудня, о 13:00 – Різдвяне привітання та Апостольське благословення ʺUrbi et Orbiʺ з площі Святого Петра.

Розклад Різдвяних богослужінь у римо-католицьких храмах Львова

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ