Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ВО "Батьківщина" бере під особистий контроль проблему гудронів на Грибовицькому сміттєзвалищі

ВО "Батьківщина" бере під особистий контроль вирішення проблеми зберігання та незаконного вивезення кислих гудронів на Грибовицькому сміттєзвалищі. Про це журналістам розповів Юрій Дмитришин, активіст партії ВО «Батьківщина», заступник голови громадської ради при управлінні екології ЛОДА.

"Відходи нафтового виробництва на Грибовицьке сміттєзвалище у 1950 році почав звозити Львівський дослідний нафто маслозавод. Це передусім кислі гудрони, що мають другий клас небезпеки. В жовтні 2015 рок нами була написана заява в міліцію щодо незаконного вивезення цих відходів. Як можемо бачити, попри відкриту кримінальну справу незаконне вивезення гудронів продовжується", - зазначив Юрій Дмитришин.

Поруч з гудроновими "озерами", на Грибовицькому сміттєзвалищі досі знаходяться невідомі працівники, бочка з кустарним обладнанням для розігріву та перекачки кислих гудронів, нові котловани для їх переливу.

"Фракція Батьківщина буде ініціювати широке громадське обговорення цієї проблеми. Будемо також звертатись до фракції в Верховній Раді, щоб максимально в швидкі терміни зробити принаймні дорожню карту вирішення проблеми зберігання та утилізації кислих гудронів", - розповів Юрій Гудима, Голова фракції Батьківщина у Львівській обласній раді.

Також присутні наголосили, що не менш нагальною до вирішення проблемою Грибовицького сміттєзвалища є інфільтрати.

"Інфільтрати це відходи котрі разом з стічними водами витікають з під сміттєзвалища. Вони дуже небезпечні. За нашою інформацією було збудовано 2,5 кілометрів трубопроводу. Ним планують відкачувати інфільтрати та зливати в міську каналізацію Львова. Далі вони потраплятимуть на очисні споруди міста, однак невідомо чи можуть такі відходи там перероблятись", - наголосив Юрій Дмитришин.

Він також наголосив, що фракція Батьківщина у Львівській обласній раді буде пропонувати негайно вирішити питання щодо очистки інфільтратів. "Необхідно збудувати на місці потужну станцію очистки, замість тієї що є зараз (існуюча станція здатна переробляти 15 кубічних метрів відходів на добу. – ред.). В іншому випадку провести реконструкцію львівських очисних споруд", - розповів Юрій Дмитришин.

Нагадаємо, 7 жовтня на Грибовицькому сміттєзвалищі виявили працівників, що організували незаконний вивіз кислих гудронів. На місце злочинних дій виїхали правоохоронці та представники екологічної інспекції.

Там розміщені три котловани з відходами виробництва. За різними підрахунками, тут є від 200 до 500 тисяч тонн кислих гудронів.

У 2006 році була схожа ситуація - щодо незаконного вивезення гудронів. Тоді їх вантажили на машину, вивозили в Жовкву, там їх гріли та переливали у цистерни. Кислі гудрони планували вивозити в Макіївку та спалювати в доменних печах разом з вугіллям для збільшення температури та ККД. Однак спалення гудронів заборонене, адже сірчана кислота збільшує токсичні викиди в атмосферу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ