Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Волонтери Львова попросили Синютку, щоб він допоміг Умрихіну знайти продані волонтерські авто

Волонтери та громадські організації Львівщини звернулись до голови Львівської ОДА Олега Синютки щодо ганебного факту торгівлі волонтерськими автомобілями, до чого причетний директор департаменту з питань цивільного захисту Львівської ОДА Андрій Умрихін. Звернення, яке ініціював БФ "Допомога і турбота" підтримали найвпливовіші волонтерські організації Львова.

Андрій Умрихін - добре замаскований продавець волонтерських авто.

Подаємо текст звернення цілком:

«Громадські організації Львівщини звертаються до Вас з проханням прояснити ситуацію щодо ганебного факту торгівлі волонтерською допомогою.

9 лютого 2016 року з повідомлень львівських ЗМІ  стало відомо про зникнення двох автомобілів, які раніше були передані волонтерами у зону АТО (посилання: http://galinfo.com.ua/news/chynovnyka_lvivskoi_oda_zvynuvatyly_u_prychetnosti_do_kradizhky_avtomobiliv_yaki_fond_dopomoga_i_turbota_peredav_v_ato_219416.html). Першим об’єктом зникнення, а потім і продажу став позашляховик «Opel Frontera», який Благодійний фонд «Допомога і турбота» (контактний телефон: 067 67 24 697) ще в травні 2015 року безкоштовно передав бійцям АТО. Другим – автомобіль «Mercedes-BenzSprinter», який для потреб медиків безкоштовно віддали волонтери із Жовкви у вересні 2015 року. Ці два транспортні засоби були передані благодійниками у батальйон патрульної служби міліції особливого призначення ГУМВС у Луганській області «Луганськ-1» через Андрія Умрихіна, екс-військового батальйону, який нині обіймає посаду директора департаменту з питань цивільного захисту Львівської ОДА.

Як з’ясувалося пізніше, автомобіль «Opel Frontera» був проданий Андрієм Умрихіним молодшому сержанту батальйону «Луганськ-1» Петру Султану (контактний телефон: 066 89 40 412) за 28 тис. грн. У ЗМІ  військовослужбовець підтвердив, що купив цей позашляховик у Андрія Умрихіна, проте навіть не підозрював, що придбаний ним автомобіль є волонтерським (посилання: http://galinfo.com.ua/news/boiets_lugansk1_pidtverdyv_shcho_kupyv_avto_v_umryhina_ne_pidozryuyuchy_shcho_vono_volonterske_219770.html). Також про акт продажу автомобіля «Opel Frontera» підтвердив і екс-командир батальйону «Луганськ-1», теперішній начальник штабу цього військового підрозділу Костянтин Скліфус (контактний телефон: 098 04 80 043). Про місцезнаходження іншої автівки – «Mercedes-BenzSprinter» досі нічого невідомо. Волонтери із Жовкви понині шукають легендарну «швидку», яка раніше вірно служила кіборгам з 80-ї бригади під Донецьким аеропортом. Потім цей автомобіль відремонтували і передали Андрію Умрихіну, коли він ще служив у батальйоні «Луганськ-1». Факт зникнення карети «швидкої» журналістам підтвердив волонтер Віктор Пехник (контактний телефон: 067 67 67 232), який власне і передавав цю автівку вищезазначеному чиновнику (посилання: http://galinfo.com.ua/news/avtomobil_yakyy_sluzhyv_ kiborgam_stav_pryvydom_yakogo_ne_mozhut_rozshukaty_volontery_219542.html).

Зважаючи на ситуацію, що склалася, волонтери та громадські організації закликають органи влади, усіх небайдужих людей та просто однодумців оперативно зреагувати на інформацію, яка була подана вище. Ми не можемо допустити, щоб такий факт торгівлі волонтерською допомогою, який нещодавно трапився на Львівщині, зміг повторитися у будь-якій іншій області. Тому ми сподіваємося, що правоохоронні органи зможуть об’єктивно розслідувати інформацію та факти, які були подані та засвідчені очевидцями у ЗМІ.

Ми хочемо, щоб надалі в нашій країні не виникало таких ситуацій, які через одну особу дискредитують волонтерський та громадський рух в цілому і руйнують фундаментальні засади їх існування. Ми вважаємо, що волонтерська допомога повинна спрямовуватися не в чиїсь окремі руки, задля власного збагачення, а для іншої мети – допомоги нашим бійцям із фронту, які кожного дня ризикуючи своїм життям захищають цілісність та суверенність нашої держави – України. Тому ми як працювали так і надалі маємо працювати. Допомагати людям, які цього справді потребують, шукати засоби та можливості для перемоги над агресором.

Слід також наголосити, що до підписання вказаного звернення долучаються громадські організації, які здійснюють спільну діяльність щодо запобігання та протидії корупції оскільки вважають, що Андрій Умрихін своїми вчинками дискредитує державний орган в якому зараз працює, що в свою чергу перешкоджає конструктивному діалогу між владою та громадськістю у сфері боротьби з корупцією та очищенню влади.

Керуючись Законом України «Про звернення громадян», Законом України «Про інформацію» та Законом України «Про запобігання корупції»,

Просимо:

1. Провести службове розслідування у цій справі та прийняти відповідні рішення.

2. Про результати службового розслідування та вжиті Вами заходи повідомити письмово за адресою: 79000, м. Львів, вул. Коперника, 10/6А».

Нагадаємо, як раніше стало відомо, що Андрій Умрихін, колишній боєць батальйону Луганськ-1, на сьогодні очільник департаменту цивільного захисту Львівської ОДА, продав автомобіль "Опель фронтера" Петру Султану за 28 тисяч гривень.

Згодом Благодійний фонд "Допомога і турбота", котрий передав це авто Андрієві Умрихіну, зареєстрував заяву в поліції за фактом продажу волонтерського автомобіля.

Відомості про кримінальне правопорушення відповідно до вимог ч. 1 та ч. 4 ст. 214 КПК України внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17 лютого 2016 року. Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення ч. 1 ст. 190 КК України.

Водночас волонтери, що передали Андрію Умрихіну автомобіль "Швидкої допомоги" також не можуть знайти її сліду. "Я просив у нього фотозвіт, знаючи, що машина поїхала в «Луганськ-1». Попросив номер телефону того, кому він передав нашу машину, і фотозвіт її передачі, але й досі нічого не отримав", - зазначив волонтер Віктор Пехник.

Натомість Андрій Умрихін стверджує, що не продавав автомобілі. Він звернувся до суду з позов про захист честі та гідності.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ