Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Акторка-волонтерка з Театру Заньковецької заявила про розкрадання гуманітарки у Запоріжжі

Акторка Національного театру імені Марії Заньковецької Наталя Лісова розповіла про те, як громадська організація із Запоріжжя розкрадає гуманітарну допомогу.
Ілюстративне фото. Даріуш Зачек та Наталя Лісова під час чергової передачі партії гуманітарної допомоги.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Національний театр імені Марії Заньковецької розпочав доброчинну діяльність у межах неофіційного волонтерського центру “Львів - Театр”. Спершу актори та працівники культурної установи розгорнули роботу на великій сцені театру, згодом - на камерній. Сьогодні ж митці зовсім перенесли волонтерську діяльність до іншого приміщення поза театром.

Волонтери спільно долучаються до надання гуманітарної допомоги мешканцям прифронтових міст на Сході та Півдні України. Продукти, одяг, дитяче харчування, засоби гігієни, медичні товари, корм для тварин, генератори – список того, що перевозять волонтери з-за кордону, а саме Німеччини, є насправді довгим. 

Наприклад, згідно з деклараціями, які представила Гал-інфо акторка театру та волонтерка Наталя Лісова, вага гуманітарної допомоги сягає орієнтовно 2800 та 3250 кг. Перевозять товари з Німеччини за підтримки місцевого донора Даріуша Зачека, який представляє іноземну громаду та контролює процес передачі допомоги. 

Важливо, що процес отримання, транспортування та передачі гуманітарної допомоги повинен супроводжуватися ретельним збором усіх похідних документів. До них входять банківські виписки (якщо йдеться про фінансові рахунки), фіскальні чеки, розписки, акти чи накладі про приймання-передачу товару. Для самих же благодійних організацій та фондів важливими є світлини та відео, на яких чітко зображено факт передачі отриманого товару військовим чи цивільним. 

Саме із проблемою отримання необхідних документів зіткнулися волонтери Національного театру імені Марії Заньковецької. Наталя Лісова розповіла Гал-інфо, що цього року їхня команда передає гуманітарну допомогу у різні частини України, де вже розміщено волонтерські штаби, із якими вона співпрацює. А у квітні і травні їм вдалось вперше відправити гуманітарний вантаж до Запоріжжя.

Для цього львівські волонтери віднайшли громадську організацію “Волонтерський центр Запоріжжя” та зв’язались з її керівником Михайлом Чумаком. Передати до прифронтового міста запланували 10 палет із гуманітарною допомогою, а також три нові генератори. Згодом команда львівських волонтерів спільно з іноземцями привезла їх до міста самостійно та передала різним установам, зокрема місцевому психоневрологічному диспансеру та двом військовим бригадам.

27 квітня 2024 року волонтери-театрали відправили до прифронтового міста перші чотири палети з допомогою, по 500 кг кожна. Декларації на них підготувала керівниця львівського благодійного фонду “Сталевий промінь” Наталія Демиденко. Проте і до сьогодні львівські волонтери не можуть отримати необхідні похідні документи, акти про прийняття товару від керівника запорізького центру Михайла Чумака. 

12-го травня львівські волонтери прибули до Запоріжжя, аби самостійно передати генератори. Проте за час триденного перебування у місті їм жодного разу не вдалось особисто поспілкуватись із керівником “Волонтерського центру Запоріжжя”. Супроводжував їх містом один із його помічників, який продемонстрував відвідувачам склади, де зберігалась гуманітарна допомога, отримана 27 квітня.

Важливо зазначити, що ще до приїзду в Запоріжжя, в очікуванні актів прийому-передачі, волонтери надіслали до міста наступні дві партії гуманітарки: по чотири палети товарів від 3-го та 10-го травня. Декларації на них готувала вже інша громадська організація, а саме “Громадський актив Ружинщини” під керівництвом Ігоря Зозулі. І саме остання частина допомоги також була відправлена за адресою складу, який, як виявилось вже по приїзді до Запоріжжя, виявився зовсім не пристосованим для цього майданчиком.

“Цей склад був, фактично, під відкритим небом, наша гуманітарна допомога засипана піском та землею, а навколо цього бігали зовсім бідолашні собаки. І от як в таких умовах можна зберігати речі для гігієни, для дітей, медичне приладдя…”, - розповіла Наталя Лісова.  

Як зазначає акторка, команді пощастило врятувати частину гуманітарної допомоги, адже друге поштове відправлення від 3-го травня запорізька волонтерська організація з пошти не забрала. Перебуваючи в Запоріжжі, львів’яни познайомились із місцевою волонтеркою Ольгою Клепак, якій передали частину перевезеної гуманітарної допомоги та до якої переадресували друге відправлення. 

“У неї все розкладено по поличках у підвалі звичайного житлового будинку. Все описано, зазначено. В одній кімнаті отриманий товар, як-от аптечки, медичний товар. Останнім був також апарат для стерилізації інструментів. А в іншій кімнаті ще й лежать речі для наших військових, які вони самі виготовляють”, - зазначила Наталя Лісова. 

Від часу передачі першої частини гуманітарки і до сьогодні, львівська команда так і не отримала від Михайла Чумака необхідних звітів, що товар і справді отримали військові чи цивільні. На світлинах, які запропонував керівник, фактично не видно усієї гуманітарної допомоги. А вимоги отримати повний фото- або відеозвіт про прийняття товару керівництво запорізького фонду ігнорує. 

24 травня, Наталія Лісова написала заяву в поліцію щодо діяльності Чумака Михайла, який неналежно виконує обов’язки керівника волонтерської організації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ